Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoNadoknadite nedostatak minerala kod živine uz pomoć ovih dodataka ishrani

Nadoknadite nedostatak minerala kod živine uz pomoć ovih dodataka ishrani

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi se nadoknadio nedostatak pojedinih mineralnih sastojaka u hrani kojom se hrani živina, krmnim smejšama se posebno dodaju razna mineralna hraniva.

Kuhinjska so

Ova so se redovno dodaje hrani za sve vrste i sve kategorije živine. Dodatkom kuhinjske soli organizam živine podmiruje potrebe za natrijumom i hlorom. Dnevni obrok za podmladak treba da sadrži oko 0,5% kuhinjske soli, za odrasle kokoške oko 1%, za guske do 2%, za ćurke 1%, a za plovke 0,5%.

Krečni i fosforni dodaci

Pored koštanog brašna, koje sadrži u dovoljnoj količini i kalcijuma i fosfora, od kostiju se posebno spravlja kalcijumfosfat kao mineralno hranivo bogato i jednim i drugim sastojkom, ali to hranivo je dosta skupo. Kao čisto krečno hranivo u praksi se najviše koristi sitno samljevena stočna kreda, krečnjak, starougašen kreč, brašno od ljuštura školjki i ljuski od jaja itd.

Kao fosforni dodaci upotrebljavaju se: koštani ugalj, trikalcijum-fosfat, fosforin i dr.

Dnevni obrok živine treba da sadrži: za piliće oko 1% kalcijuma i oko 0,5% fosfora, a za nosilje oko 2,5% kalcijuma i oko 0,6% fosfora.

Razni mineralni koncentrati

S intenziviranjem stočarske proizvodnje, pored raznih drugih hraniva i preparata, sve više se proizvode i puštaju u promet i razni mineralni koncentrati. Neki od njih sadrže samo osnovne mineralne sastojke – kalcijum i fosfor. Postoje i preparati koji pored kalcijuma i fosfora sadrže još po nekoliko sastojaka, a i takvi koji, u određenoj srazmjeri, sadrže sve mineralne sastojke, uključujući tu i mikroelemente (bakar, mangan, cink, kobalt i dr.).

Mineralni koncentrati se proizvode posebno za svaku vrstu i kategoriju stoke.

Sem navedenih preparata proizvode se i kombinovani, mineralno – vitaminski ili mineralno – vitaminsko – antibiotički preparati. Uz sve ove preparate prilažu se i uputstva o upotrebi i doziranju.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Zašto koke kljucaju perje i kako to spriječiti

Rase koka nosilja – Koje kokoške odabrati?

7 čudnih znakova koji ukazuju da su kokoške bolesne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI