Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNjega krompira – Kultiviranje, ogrtanje, navodnjavanje, prihrana

Njega krompira – Kultiviranje, ogrtanje, navodnjavanje, prihrana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega krompira poslije nicanja direktno utiče na kvalitet i prinos krtola.

Neophodno je obaviti određene mjere njege. Važno je obezbjediti da mlade biljke ne budu ugrožene korovima, što se obavljamo operacijom kultiviranja. Okopavanje treba obaviti ako nismo uspjeli da očistimo njivu od korova kultiviranjem. Ogrtanjem stvaramo brazde. Navodnjavanje možemo obaviti kroz brzade, sistemom kap po kap ili vještačkom kišom. A, potrebno je i prihraniti usjev.

Kultiviranje

Kad se ukažu redovi biljaka, odnosno izniknu biljke na uzdignutim bancima, obavlja se kultiviranje zemljišta.

Ova mjera ima za cilj da razbije pokoricu, rastrese površinski sloj zemljišta, uništi iznikle korove između redova i isitni dovoljno zemljišne mase za formiranje dobrog grebena u kome će se formirati nove krtole. Broj kultiviranja izvodi se po potrebi.

Okopavanje obaviti 2-3- puta

Ako je zemljište tretirano kvalitetno i dobrim sredstvima protiv korova, a zemljište redovno kultivirano,onda obično nije potrebno obavljati ručno okopavanje neposredno oko biljaka.

Ova mjera zavisno od uslova, traži dosta ljudskog rada. Obično se izvodi 2-3 puta. Okopavanje se još uvijek obavlja nešto masovnije na malim površinama i porodičnim baštama.

Ogrtanje

Kada biljka dostigne visinu oko 20 cm izvodi se prvo ogrtanje, a po potrebi pred cvjetanje drugo.

Ogrtanjem biljaka formira se greben – izdignuta brazda. Na presjeku je obično trapezastog oblika. Širina vršnog dijela iznosi 15-18 cm, visina oko 20 cm, a nagib od oko 35 stepeni.

U dobro formiranom grebenu, krtole su uvijek iznad dna brazde. To je naročito važno u slučaju obilnih kiša ili prevelikog navodnjavanja, kada voda ostane u brazdi bar neko vrijeme, ali će krtole biti iznad nivoa zabarenog zemljišta.

Navodnjavanje krompira kroz brazde ili vještačkom kišom

Najveće potrebe za vlagom krompir ima za vrijeme cvjetanja i formiranja krtola.

U prvom dijelu vegetacije biljaka zemljišta obično imaju dovoljne količine vlage akumulirane tokom zime. Rjeđe se može javiti tzv. proljećna suša, kada je neophodno i u tom vremenu obaviti navodnjavanje usjeva. Nedostatak vlage lako se uočava – lišće se uvija, biljke pokazuju znake klonulosti, na zemljištu se pokazuju pukotine.

Ako se već raspolaže sistemom za navodnjavanje, ne treba dozvoliti da se zemljište previše isuši pa da se onda počne sa navodnjavanjem. U tom slučaju dolazi do prerastanja krtola krompira.

Navodnjavanje se može izvoditi putem brazdi ili vještačkom kišom. Zalivne norme iznose 30-40 mm. Broj navodnjavanja izvodi se po potrebi. Poslije navodnjavanja usjev treba preventivno tretirati zaštitnim sredstvima protiv biljnih bolesti. Navodnjavanje ne počinjati u najtoplijem dijelu dana.

Postoje različiti načini navodnjavanja: vještačkom kišom, navodnjavanje kišnim krilom, orošavanjem, navodnjavanje metodom „kap po kap“. Vještačka kiša je najzastupljeniji način navodnjavanja.

Prihranjivanje krompira

Ukoliko je ostavljena izvesna količina azotnih đubriva od planirane količine, treba je unijeti u jednom ili dva navrata prilikom prvog kultiviranja, a ostatak prilikom ogrtanja.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Pravilno uvođenje plodoreda u proizvodnju krompira – Obavezna mjera za postizanje stabilnih prinosa

Loš kvalitet krompira posljedica je grešaka pri đubrenju – Evo kada i kako pravilno đubriti krompir!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI