Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOVA TRI CVIJETA OBAVEZNO POSADITE U APRILU - Raskošno će cvijetati sve...

OVA TRI CVIJETA OBAVEZNO POSADITE U APRILU – Raskošno će cvijetati sve do oktobra!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi vam bašta bila cvjetna i šarena sve do jeseni, preporučujemo da zasadite ova tri cvijeta. Cvjetaju raskošno i dugo, ne zahtjevaju pretjeranu njegu, a april je pravo vrijeme za njihovu sadnju!

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Lijepi čovjek (cinija)

Lijepi čovjek podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vjetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedjelja mlade biljke će početi cvjetaju.

Kadifa

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu.

Izvor: stil.kurir.rs

PROĆITAJTE:

Tisa – Karakteristike i narodno vjerovanje

Najljepše proljećno cvijeće – Dan i noć prkosi niskim temperaturama

VRIJEME JE ZA RUŽE – Savjeti za uzgoj bez greške!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI