Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNektarina i breskva - Ukusne i zdrave

Nektarina i breskva – Ukusne i zdrave

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Slatka i ukusna nektarina je usko povezana sa breskvom. Kao i breskva, voće je opisano kao plod sa košticom koji pripada rodu Prunus, koji takođe uključuje šljive, crvenu džanariku, bademe itd. Ova vrsta voća je dragocjena svuda po svijetu zbog svoje sočnosti, mirisne arome i slatkog ukusa.

Sočne, ukusne nektarine su voće sa niskim sadržajem kalorija (100 grama obezbjeđuje 44 kalorija) i ne sadrže zasićene masti. One su zaista prepune antioksidanasa, biljnih hranljivih materija, minerala i vitamina.

Ukupano izmjeren antioksidansni sadržaj od 100 grama sirovih nektarina je 750 TE (Trolex ekvivalenti).

Svježe nektarine imaju male količine vitamina C. 100 grama obezbjeđuje 5.4 mg ili otprilike 9 procenata dnevnih preporučenih nivoa.

Pročitajte: Razlika između breskve i nektarine

Vitamin C ima antioksidansne efekte i neophodan je za sintezu vezivnog tkiva u tijelu. Konzumacija voća bogatog vitaminom C pomaže tijelu da razvije rezistentnost protiv infektivnih agenata i pomaže u oslobađanju štetnih slobodnih radikala.

Nektarine imaju mali, ali dobre koncentracije drugih antioksidativnih vitamina kao što su vitamin A, vitamin E i flavonoidi, polifenolni antioksidansi, lutein, zeaksantin i beta-kriptoksantin. Oni pomažu u zaštiti od slobodnih radikala koji proizvode kiseonik i reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) koji igraju ulogu kod starenja i različitih procesa bolesti.

Pored toga vitamin A se takođe iziskuje i za održavanje zdrave sluzokože i kože. Korišćenje voća bogatog vitaminom A je poznato kod zaštite od raka pluća i usne duplje.

Voće je zdrav izvor nekih od kopleks B vitamina i minerala, niacina, pantenonske kiseline, tijamina, piridoksina. Uz to, sadrži dobar odnos minerala i elektrolita poput kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i fosfora. Gvožđe je potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koji pomažu u regulisanju otkucaja srca i arterijskog pritiska.

Breskva

Sa svoje strane, breskva sadrži niz hranljivih materija koje su potrebne vašem tijelu, poput niacina, tiamina, kalijuma i kalcijuma. One su takođe bogate visokim sadržajem beta-karotina – antioksidans koji se preoblikuje u vitamin A koji je od suštinskog značaja za zdravo srce i oči.

Što su breskve tamnije boje, to više vitamina A imaju u svojoj celuloi. Antioksidansi takođe mogu da pomognu u održavanju zdravlja sistema za izlučivanje i probavnog sistema.

Čaj od breskvi je poznat u istočnim kulturama kao preparat za čišćenje bubrega i veoma često se koristi za detoksikaciju. Mnogi stručnjaci tvrde da su breskve dobre za ublažavanje čireva za želucu i drugih problema povezanih sa sistemom organa za varenje, kao što je kolitis i bolest bubrega. Ovo može da bude i zbog njihovog visokog sadržaja vlakana i kalijuma.

Pročitajte: ZAŠTO JE DOBAR ČAJ OD LISTA BRESKVE

Najbolje je da se breskve konzumiraju sirove. Kada se one kuvaju gube do 80% njihovih hranljivih materija, posebno vitamin C.

Ali ponekad želja za nečim osvježavajućim i slatkim prevlada, zbog toga treba da imate u vidu mogućnosti. A ove ukusne ideje za kolač od breskvi, sladoled sa breskvama, slatko od breskvi ili tortu sa breskvama će vam pomoći da izađete iz situacije i da spremite nešto ukusno. Budite zdravi!

Izvor: bonapeti.rs

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI