Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteNekoliko jednostavnih načina da sami utvrdite kvalitet zemljišta

Nekoliko jednostavnih načina da sami utvrdite kvalitet zemljišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije sjetve ili sadnje bilo koje biljne vrste potrebno je dobro upoznati karakteristike izabranog zemljišta.

U istom zemljištu mogu da rastu različite biljke, neke će biti bujne, razgranate, sa obiljem plodova, dok će druge ostati kržljave, slabe bujnosti i rodnosti. Stanje u kojem su biljke veoma zavisi od kvaliteta i ph vrijednosti zemljišta.

Kiselost zemljišta se izražava ph reakcijom i može da ima vrednost 0-14:

o veoma kiselo zemljište – ph < 4,5
o kiselo – 4,6 do 5
o blago kiselo – 5,1 do 5,5
o skoro neutralno – 5,6 do 6,4
o neutralno – 6,5 do 7,3
o blago bazno (alkalno) – 7,4 do 8
o bazno – 8,1 do 8,5
o veoma bazno – > 8,5.

Postupci određivanja ph reakcije zemljišta

Prema biljkama koje na njemu rastu možemo odrediti o kakvom zemljištu je riječ. Većina biljaka raste na zemljištu slabo kisele i neutralne reakcije. Međutim, sve biljne vrste nisu iste u pogledu zahtjeva prema reakciji zemljišta.

Na neutralnom zemljištu rastu: bijeli i crveni luk, djetelina, kupus, ladolež, repa, cvekla.

Na slabo kiselom zemljištu dobro rastu: krastavac, ruže, krompir, patlidžan, tikvice, grašak, kamilica.

Na kiselom rastu: paradajz, kiselica, peršun, bosiljak.

Pročitajte: Kiselost zemljišta – Određivanje i dodavanje količine kreča!

Postupak sa sodom

Kašiku zemljišta treba preliti sodom rastvorenom u vodi. Neutralno i bazno zemljište neće reagovati, dok će kiselo zemljište reagovati i doći će do pjenušanja. Što je pjenušanje intenzivnije, to je i kiselost zemlje veća.

Postupak sa 9% sirćetom

Potrebno je uzeti kašiku zemljišta i preliti je malom količinom sirćeta. Ukoliko je zemljište neutralno, doći će do vrlo slabog pjenušanja. Kod kiselog zemljišta neće biti promjena. Međutim, ako je zemljište bazno, javiće se reakcija burnog pjenušanja, a to je najbolji pokazatelj da sirće reaguje sa bazama iz zemljišta. Po intenzitetu stvaranja mjehurića, pjenušanju, možemo da utvrdimo i da li je riječ o slabije baznom ili baznom zemljištu. Što je više pjenušanja, zemljište je baznije.

Postupak sa čajem od lišća višnje, trešnje ili crvene ribizle

Za ovaj postupak potrebno je uzeti 3-4 lista trešnje, višnje ili crne ribizle i preliti ključalom vodom, a zatim pustiti da se ohladi. Hladnim čajem od lišća se onda prelije uzorak zemljišta. Nakon nekoliko minuta, boja u staklenoj posudi će se promijeniti. Crvenkasta boja je pokazatelj da je riječ o kiselom i jako kiselom zemljištu, dok plava boja ukazuje na slabo kiselo zemljište. Zelenkasta boja ukazuje na neutralnu reakciju zemljišta.

Pročitajte: Zašto je važno znati pH vrijednost zemljišta?

Postupak određivanja pH zemljišta lakmus papirom

Uzorak zemljišta treba očistiti od grančica i kamenčića i u staklenoj posudi rastvoriti u destilovanoj vodi. Rastvor zemljišta je potrebno procijediti kroz nekoliko slojeva gaze ili filter. U profiltriran rastvor se zatim potopi lakmus papir koji će nakon nekoliko minuta promijeniti boju. Dobijenu boju treba uporediti sa bojom na skali koja se dobije u paketiću lakmus papira.

Postupak određivanja pH reakcije sokom od grožđa

U staklenu teglu je potrebno staviti uzorak zemljišta i polako ga preliti sa sokom od grožđa. Ukoliko dođe do promjene boje, a na površini se pojave mjehurići, to je znak da je riječ o neutralnom zemljištu, piše lebane.org.rs.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI