Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoNeistražena moć matičnog mliječa - Ljekovita svojstva i upotreba

Neistražena moć matičnog mliječa – Ljekovita svojstva i upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Matična mliječ predstavlja jedno od prirodnih bogatstava koje proizvode pčele, kao i propolis i med. Ona je odlična hrana za pčele, služi kako bi ih zaštitila (kao i ličinke) te im davala dovoljno energije. Kažu da je matična mliječ dovoljna za izgradnju bilo kog organizma. Ipak za šta je sve ljekovita matična mliječ nauka još nije istražila.

Ovo je ono što je poznato.

Matičnu mliječ proizvode pčele određene starosti i koriste je za ishranu matice, odnosno mladog legla. Zahvaljujući mliječu matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi oko pet godina dok radilica živi samo 2 meseca. Pčelinja matična mliječ se još opravdano u svijetu naziva čudo prirode jer u njoj je između ostalog tajna moći opstanka pčela tokom hiljada godina. Snaga učinka matične mliječi leži i u jedinsvenom fenomenu prirode da hrana legla određuje da li će se razviti matica, radilica ili trut. Pčele radilice u starosti od 5-15 dana izlučuju iz svojih nadždrijelnih žlijezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocjenim supstancama koje se osobito stvaraju u velikim količinama za vrijeme obilne paše peludi. Ova hrana za maticu bogata je proteinima, mineralima, vitaminima i drugim važnim sastojcima koji u ljudskoj upotrebi dovode do povećanja imuniteta i razvoja organizma. Koristi se i za postoperativni oporavak, stabilizuje krvni pritisak, podiže nivo energije u organizmu, a dokazano je da regeneriše ćelije pankreasa, pa čak i stvaranje novih nervnih ćelija i cjelokupno podmlađivanje organizma.

Ukoliko se pravilno upotrebljava za 15 dana u ljudskom organizmu se dupliraju crvena krvna zrnca, što otvara apetit. Pa su nekada majke često koristile matičnu mliječ za svoju neješnu decu. Poznato je da je ona naročito korisna za mališane jer podstiče rast i razvoj.

Kako se matična mliječ konzumira?

Proizvodnja matičnog mliječa može biti jako teška, pa traži često vještog i strpljivog pčelara. U maju kada se vrši rojenje pčela, pčelar tri ili četiri dana prije zatvaranja matičnjaka vadi matičnu mliječ. Ona se drži u malim ampulicama od 5 ili 10 grama i čuva u zamrzivaču van domašaja svjetlosti.

Svoja svojstva zadržava svega 48 sati od sakupljanja iz košnice. Ona se može čuvati i u medu. Pet grama matičnog mliječa ide na kilogram meda, a iskusniji pčelari napominju da u zavisnoti od težine bolesti (čak tumor ili kancer) za koju se koristi može se i duplirati doza mliječa pomješana sa jednim kilogramom meda. Konzumira se drvenom ili plastičnom kašičicom.

Ukoliko se koristi sama, matičnu mliječ je najbolje uzimati pola sata pre jela, staviti je pod jezik i zadržavati oko pet minuta kako bi hranljivi sastojci polako ušli u krvotok. Ako se naglo proguta želudačna kiselina može uništiti te hranljive sastojke.

Iako je naročito preporučljiva bolesnim osobama, zdrave mogu koristi kao preventivu. Kombinacija matične mliječi sa polenovim prahom i medom dovodi do jačanja imuniteta, potrebnim za jesenje i zimske dane, pa je oboljevanje od gripa ili virusa smanjeno na minimum.

S obzirom da je hrana za maticu, bogata je ženskim feromonima, uspostavlja balans hormona u organizmu pa blagotvorno utiče na plodnost kod žena i potenciju kod muškaraca. Takođe, pčelari koji su dosta proučavali mliječ matice kažu da je ona pogodna i za plodnost kod ovaca jer dovodi do redovnog estrusa.

Stari pčelari tvrde da matična mliječ sadrži preko 70 poznatih elementa u sebi, samo vitamina A, B, C, D i E, s posebno visokom koncentracijomvitamina B5 i B6. U jednom gramu matičnog mleča nalazi se od 336 do 351 miligram vitamina. Već gore pomenut izvor proteina, mliječ sadrži osam do sada otkrivenih, koji sačinjavaju 85 do 90 odsto ukupnog proteinskg sastava mliječa.

Najprije su Francuzi počeli da koriste matičnu mliječ, a onda se njegova primjena raširila i na Belgiju, Njemačku, bivše zemlje sovjetskog saveza i sve istočne. Koliko je dobar mliječ, odvajkada je poznato; vrijednost ovog proizvoda meda pominjala se u pisanim dokumentima starim i preko 3000 godina. Pošto su privilegiju korišćenja imali, osim pčelara, samo kraljevi i bogati stalež, dobio je naziv kraljevski žele.

Napomena! S obzirom da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i sekreta žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od peludne alergije trebaju ga oprezno koristiti.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Pravilno konzumiranje meda: Da li ovako jedete med ili pravite grešku

DA LI JE MED PRAVI AKO SE UŠEĆERI i jos jedan metod /VIDEO/

Ovako med postaje kancerogen, a meso izvor zaraze: 9 opasnih grešaka u kuvanju!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI