Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNavodnjavanje jagodnjaka se mora obavljati zbog plitkog korijenovog sistema jagode

Navodnjavanje jagodnjaka se mora obavljati zbog plitkog korijenovog sistema jagode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Navodnjavanje jagodnjaka treba da bude osnova savremene proizvodnje jagode, jer ova kulura ima velike potrebe za vodom zbog plitkog korijenovog sistema.

Navodnjavanje jagodnjaka

U našim klimatskim uslovima potrebno je navodnjavati u toku vegetacije najmanje 2-3 puta, a samo izuzetno više puta. Najbolje je kada se navodnjavanje uskladi sa fenofazama razvoja jagode. U vrijeme izrazite suše jagodu treba obavezno navodnjavati prije zrenja i u toku berbe plodova, zatim prije cvjetanja i poslije berbe plodova, a i po potrebi.

Pri obilnom navodnjavanju potrebno je 400.000-600.000 litara vode po ha., a posječno za svako navodnjavanje po 300.000-400.000 l/ha. Navodnjavanje se obično kombinuje sa unošenjem mineralnih đubriva u zemljište..

Navodnjavanje se može vršiti brazdicama (10-15 cm širokim), zatim natapanjem putem “kapi vode” i vještačkom kišom.

Navodnjavanje brazdicama primjenjuje se na blago nagnutim terenima, vještačkom kišom kada se tereni manje ravni, a metodom “kapi vode” na bilo kom terenu. Navodnjavanje putem “kapi vode” sastoji se u postavljanju gumenih ili plastičnih crijeva (prečnika oko 1,5-2 cm) između redova jagoda. Na svakih 1-1,5 m dužine crijeva izbušene su rupe i postavljen veoma jednostavan uređaj koji smanjuje pritisak vode, tako da voda s jedne strane uređaja izlazi u vidu kapi, koja je u direktnom kontaktu sa zemljištem koje natapa.

Jednim crijevom može se navodnjavati najamnje 5-10 redova jagode u toku 12-48 časova, što zavisi od kapaciteta propusta uređaja. Ovim sistemom navodnjavanja najracionalnije i najekonomičnije se koristi voda, a uz to ne postoji opasnost od ispiranja i erozije zemljišta.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Siva trulež plodova – Najvažnija bolest jagode

LISNA PJEGAVOST – Kako suzbiti najčešću i najopasniju bolest JAGODE?

Uzgoj jagode na plastičnim folijama ima velike prednosti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI