Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSiva trulež plodova - Najvažnija bolest jagode

Siva trulež plodova – Najvažnija bolest jagode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najvažnija bolest ploda jagode je siva trulež. Postoje i druge bolesti koje prouzrokuju trulež plodova, ali su one manjeg ekonomskog značaja.

Prouzrokovač sive truleži jagode je veoma raširena gljivica Botrytis cinerea. Ona se najčešće javlja kada je vrijeme vlažno, a temperature niske.

Ova voćna kultura je veoma osjetljiva na sivu trulež u fazi cvjetanja, a kada je u pitanju plod, njega napada u svim fazama njegovog razvitka.

Ova gljivica napada starije izumrle dijelove tkiva biljke i može da prodre u plod iako nije oštećena pokožica. Zaraženi plodovi jagode u početku su sočni, sa pjegama zagasite boje, a kasnije se na njima obrazuje siva prašnjava prevlaka, po kojoj je ova bolest dobila ime.

Djelovanju bolesti sive truleži jagoda pogoduje hladnije vrijeme i visoka vlažnost koje dovode do lakog formiranja apresorije. Upravo zbog dužeg perioda vlažnosti nakon padavina, javljaju se simptomi bolesti na otvorenom, a visoka vlažnost koja se može javiti u zatvorenim prostorima uzrokokuje pojavu bolesti u zaštićenom prostoru. Kišne kapi i vjetar šire reproduktivne organe gljive prouzrokovača bolesti, što rezultira infekcijom.

Zaštita jagode

Prekomjerno đubrenje azotnim hranivima može dovesti do pojačavanja razvoja bolesti, te je prihranu potrebno izvršiti u skladu sa rezultatima agrohemijske analize zemljišta.

Nužno je otkanjanje zaraženih plodova iz zasada jagoda kako bi se onemogućilo širenje zaraze. Takođe, ako podižete zasad izbjegavajte da to bude na mjestu uvala, dolina. Bolesti pogoduje velika gustina sadnje, te obratite pažnju da se držite preporučene u skladu sa uputstvima (potrebno je obezbijediti dovoljnu cirkulaciju).

Siva trulež jagode može potpuno uništiti zasad te voćne kulture, te se preporučuje i primjena registrovanih hemijskih preparata kao što su preparati na bazi aktivne materije boskalid + piraklostrobin (vrijeme primjene: tokom cvjetanja, precvjetavanja, formiranja i zrenja plodova 65-87 BBCH).

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kakvo zemljište odgovara jagodama za postizanje visokih prinosa?

NOVA VRSTA JAGODA SA UKUSOM ANANASA

Izbor položaja za jagodnjak – Faktor od kojeg zavisi prinos[/vc_row]

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI