Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaLISNA PJEGAVOST - Kako suzbiti najčešću i najopasniju bolest JAGODE?

LISNA PJEGAVOST – Kako suzbiti najčešću i najopasniju bolest JAGODE?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lisna pjegavost – Ovu bolest prouzrtokuje gljivica Mycosphaerella fragariae. To je najčešće i najopasnija bolest jagode.

Bolest se ispoljava isključivo na lišću, na kome se već rano u proljeće pojavljuju sitne bijele pjege koje se brzo povećavaju i brojno i površinski. Pjege su oivičene crvenkastoljubičastom bojom. U okviru ovih pjega lisno tkivo izumire i isušuje se, a pri jačem napadu čitava liska izgleda kao spržena. Na širenje bolesti naročito povoljno djeluje vlažno i hladno vrijeme, bolest se češće javlja na težim i nepropustljivim zemljištima.

Suzbijanje lisne pjegavosti

Suzbijanje ove bolesti može biti direktno i indirektno. Od direktnih mjera preporučuje se prskanje preparatima: AZOKSISTROBIN (Promesa) i MANKOZEB (Mankogal-80) koristiti ih u skladu sa preporukama koje su navedene na ambalaži ili po uputstvu koje dobijete u poljoprivrednoj apoteci.

U indirektne mjere borbe spada gajenje otpornih sorti jagode, zatim za jagodnjak birati laka i rastresita zemljišta, a u jesen i proljeće pokupiti i spaliti sasušeno i zaraženo lišće jagode.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Kakvo zemljište odgovara jagodama za postizanje visokih prinosa?

Uzgoj jagoda u PVC cijevima

JAGODA SPANAĆ – Plod ove biljke jedete kao jagode, a listove kuvate kao spanać

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI