Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaNaučnici dokazali - Bubamare su rješenje za lisne vaši

Naučnici dokazali – Bubamare su rješenje za lisne vaši

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Profesionalni proizvođači, ali i oni koji se gajenjem biljaka bave iz hobija znaju koliku štetu lisne vaši mogu da nanesu usjevima. Jedan odličan način da se riješite lisnih vaši, koji je pritom potpuno bezopasan po okolinu, su bubamare.

Iako mnogi nisu vjerovali ukoliko listove krompira poprskate uginulim krompirovim zlaticama, ostale krompirove zlatice više neće napadati krompir, o tome možete više pročitati ovdje. A sada su naučnici došli do saznanja da ukoliko „pustite“ bubamare među biljke zaražene lisnim vašima, vaši će vrlo brzo nestati. Zašto je to tako?

Pročitajte: BUBAMARE su veoma korisne, evo kako da ih privučete u svoju baštu!

Korisni insekti kao što su bubamare i bogomoljke, su veoma važan dio poljoprivredne proizvodnje i baštovanstva. Pitate se zašto?! Bubamare se čak mogu koristiti u borbi protiv insekata, ali je veliki problem da ih zadržite na otvorenom prostoru, jer su one, kao i svaka živa bića, sklone migraciji.

Istraživači sa Pen Stejt univerziteta željeli su da saznaju nešto više o ponašanju samih vaši i njihovih reakcija na bubamare. U prethodnim istraživanjima otkriveno je da vaši imaju reakciju na prisustvo bubamara. Kako? Naime one napuštaju mjesta kada osjete prisustvo bubamara, usporavaju razmožavanje i ponekad razvijaju krila kako bi migrirale.

Čime bubamare „plaše“ lisne vaši?

Lisne vaši detektuju prisustvo bubamara putem čula mirisa, a vrlo specifičan miris koje bubamare imaju akrivira „alarm“ kod vaši. Istraživači su izolovali razne mirise koje šire bubamare u laboratoriji i aplicirali ih na vaši kako bi utvrdili na koje će da reaguju. Istraživanjem je utvrđeno da vaši najviše reaguju na metoksipirazin, izopropil metoksipirazin, izobutil metoksipirazin, sek-butil metoksipirazin.

Pročitajte: Budite srećni ako vidite ove bube na vašim biljkama

Na korak do održivog i ekološkog rješenja

Nakon ovih saznanja tim naučnika se namjerio da napravi oružije na bazi mirisa koji će da sadrži sve pomenute elemente i koji će da ih raspršuje po prostoru. Predstoji testiranje na polju, ali istraživanje obećava. Riječ je o održivom i efikasnom načinu da se otjeraju vaši, a sa druge strane nema uticaja na životnu sredinu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

verben fungicid corteva

VERBEN – Novi fungicd za zaštitu žitarica od bolesti

U našoj zemlji žita su po svom ekonomskom značaju osnov poljoprivredne porizvodnje. Poslednjih godina žita su izložena sve jačem napadu različitih parazita. Paraziti žita su...