Srijeda, 29 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNeobično, a djelotvorno: Uništite krompirovu zlaticu - KROMPIROVOM ZLATICOM /VIDEO/

Neobično, a djelotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) pripada familiji insekata (Chrysomelidae) i najpoznatija je kao štetočina krompira, ali može napasti i druge vrste povrća, kao što je paradajz, na primjer. Vodi poreklo iz Sjeverne Amerike, odakle se proširila zajedno sa krompirom u svim oblastima gdje je krompir donijet i započeto njegovo uzgajanje.

Ženke u proljeće polažu jajašca na naličje listova (grupisana jajašca), koja kasnije sazrijevaju i iz njih se izležu mladunci, koji kasnije prave nemerljivu štetu usjevima i poljoprivrednim proizvođačima.

Za početak, ukoliko su zasadi manjeg obima, preporučuje se skoro svakodnevni obilazak zasada i pregled listova krompira da bi se ustanovilo jesu li ženke zlatice položile jajašca na listove. Preventivni korak je da se, ukoliko je to moguće, jajašca unište (zgnječe) na licu mjesta kako bi se spriječilo razmnožavanje zlatice.

Postoje i drugačiji, takozvani ekološki načini borbe protiv ovog štetnog insekta. Naime, pepeo iz domaćinstva može imati dobar učinak u borbi protiv krompirove zlatice. Neophodno je da se pepeo prosije prvo kroz žensku čarapu (da bi prošao što finiji prah), i tako prosejanim pepelom da se zapraše stabljike krompira (pospe se šakom preko njih). Takođe, pepeo je koristan jer njegovo prisustvo tjera mrave i puževe.

Na kraju, neophodno je spomenuti jedan vrlo zanimljiv metod borbe protiv krompirove zlatice, koji se zasniva na tome da se jedna vrsta ne hrani svojom vrstom (nekanibalizam). Ovaj postupak se sastoji od toga da se u posudu kojoj znamo zapreminu (0,25L, 0,5L, i tako dalje) prikupi što više krompirovih zlatica.

Zatim se te zlatice istucaju tučkom ili nekim drugim predmetom (kamenom), i ta zapremina zlatica se prelije sa dvadeset puta većom količinom vode. Recimo, ako imamo posudu od jednog decilitra zlatica, prelijemo je sa dva litra vode. Zatim se takav rastvor ostavi da odstoji 7-10 dana, i onda se obavezno vrši njegovo razblaženje u odnosu 1:3 (na jedan litar rastvora dodaje se tri litra vode). Tim rastvorom tretiramo stabljike krompira.

Neophodno je da rastvor bude razblažen da se ne bi spržila stabljika krompira, te je u zavisnosti od sorte krompira, preporučljivo prvo testirati dejstvo preparata na svega nekoliko stabljika.

Izvor: Agromedia

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kopriva

ZA BUJNIJE I OTPORNIJE BILJKE napravite prirodno đubrivo od koprive

Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka. O njenim blagotvornim dejstvima na ljudski organizam dosta se pisalo. Kako ona obiluje gvožđem, ali i vitaminima A,...