Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBUBAMARE su veoma korisne, evo kako da ih privučete u svoju baštu!

BUBAMARE su veoma korisne, evo kako da ih privučete u svoju baštu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

One su simbol organskog uzgoja i omiljeni insekti baštovana i farmera.

Bubamare su korisne za suzbijanje štetočina u vašem vrtu. Sposobne su pojesti do 200 do 300 lisnih uši dnevno, ali će i pojesti razne druge insekte i ličinke, uključujući i njihova jajašca, grinje i razne druge vrste insekta mekog tijela.  Bubamare su prirodni neprijatelji mnogih (za povrće) štetnih insekta, a dokazano je da jedna bubamara može tokom života pojesti čak 5000 lisnih uši.

Cvijeće i hrana za bubamare koje ih privlači u vrtove

Prva stvar koja će vam pomoći privući bubamare u vaše dvorište je hrana. Bubamare jedu dvije stvari: štetne insekte i pelud. Potrebno im je oboje za preživljavanje i kad ih bude u izobilju, bubamare će se sretno preseliti
u vaš vrt.

Cvijeće i povrće koje privlači bubamare

Neven, Kadife

Gilardija

Cinija

Uresnice

Plavi kokotič

Lucerna

Kopar

Kupus

Zjevalica

Različak

Sapunika

Postoji još cvijeća i povrća koje privlaći bubamare a to su:

Stolisnik

Peršin

Češnjak

Anđelika

Kim

Komorač

Lobularija

Rotkvica

Maslačak

Uspravna petoprsta

Iglica (Geranium)

Metvica

Takođe sadnja svih biljaka koje napadaju razne uši te što veća raznolikost cvijeća osiguraće vam dolazak bubamara u vaš vrt.

Hrana za bubamare

Druga polovina privlačenja bubamara u vaš vrt je osigurati da imaju dovoljno insekata i njihovih jajašaca za jelo. Poznati entomolog Giorgio Celli nazvao ih je lavovima u vrtu. Zato su toliko važni u biološkoj i integriranoj borbi. Iako se može činiti kontraproduktivnim, ostavljanje malo lisnih uši i drugih nametnika pomoći će u privlačenju bubamara. Takođe bi bilo korisno posaditi što više različitog cvijeća i povrća jer takva bio raznolikost privlači bubamare koje su vrlo korisne te pokazatelj zdrave i očuvane prirode.

Prestanite s upotrebom pesticida i insekticida svih vrsta

Velika stvar koju možete učiniti da privučete bubamare u vrt je da eliminišete upotrebu insekticida i pesticida. Insekticidi će ubiti bubamare isto kao što će ubiti štetne bube. Stavljanje plitkih tanjira s vodom takođe će pomoći u privlačenju bubamara kao i korisnih guštera koji jedu štetne crvene puževe golaće. Takođe možete sagraditi hotel za insekte da bubamare imaju gdje prezimiti te se tako zadržavaju u vašem vrtu.

Savjeti za očuvanje i zadržavanje bubamara u vrtu

Sad kad ste uspjeli privući bubamare u vaš vrt, treba ih i zadržati ovdje.

Prvo shvatite da će iste stvari koje radite kako biste privukle bubamarice takođe pomoći u zadržavanju bubamara u vašem dvorištu ili vrtu. Pobrinite se da ima hrane, skloništa i vode uveliko će učiniti da vaš vrt izgleda kao dobro mjesto za smještanje i odlaganje jajašca (što znači više bubamara). Drugo, trebate dati vremena, dan ili dva kako biste uvjerili bubamare da je vaš vrt dobro mjesto za život.

Kako vam bubamare pomažu u vrtu

One se hrane mnogim vrstama uši i njihovim jajašcima koje napadaju vaše biljke, te na taj način donose ravnotežu i rješavaju vas problema nametnika. Također kao i svi korisni kukci aktivno sudjeluju u oprašivanju, što više raznih kukaca to je bolje oprašivanje te više plodova za vaše povrće i voće.

Pustite da priroda u vašem vrtu napravi ravnotežu između insekata, životinja i biljaka. Jedino na taj način možete imati samoodrživost i zdravu okolinu. Dopustite da se u vašem vrtu dogodi prirodna ravnoteža koja je spoj mira i predivnih trenutaka koje možete osjetiti.

Izvor: preglin.com

PROČITAJTE:

Kafa i duvan u bašti – Pročitajte kako da napravite domaći insekticid

8 domaćih insekticida koje možete napraviti kod kuće

Kako da prepoznate koji insekti vam napadaju biljke?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI