Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNapravite savršenu BAŠTU za povrće od BALA SIJENA

Napravite savršenu BAŠTU za povrće od BALA SIJENA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako napraviti savršenu baštu od bala sena za proleće – korak po korak – bašta od bala sijena bez napora, proizodnja hrane bez ikakvih korova, đubriva i sa manje zalivanja

Baštovanstvo balama sijena je vjerovatno najzabavniji način uzgajanja svoje hrane i bilja, koji skoro ne zahtjeva nikakav rad ili održavanje.

Jedna nevjerovatna korist ove metode baštovanstva je da bale pružaju izdignuto tlo, što drži predatore podalje i čini branje vašeg biljnog blaga na kraju sezona laganim za vaša leđa. Pogledali smo svaki video na ovu temu koji smo mogli da nađemo, i zaključili smo da je korišćenje bala sena umesto bala slame deleko superiornije.

Zašto su bale sena superiornije u odnosu na bale slame?

Prije nego što se pozabavimo time zašto su bale sijena superiornije u odnosu na bale slame, hajde da prvo definištemo šta su one:
Bale slame su u suštini stabljike biljaka, obično kukuruza, koje su osušene i balirane zajedno u različitim oblicima i veličinama.
Bale sijena su trave koje su osušene i balirane zajedno.

U našem istraživanju, ideja da bale sijena mogu imati u sebi sjeme i da se može izrasti korov je isti rezon koji su nekoliko puta ponavljale pristalice baštovanstva sa balama slame. Razlog zašto ova ideja ne pije vodu je taj da kada se azot doda da nahrani bakterije i gljivice da se započne proces razlaganja bale, proces koji se zove “kondicioniranje vaše bale,“ unutrašnjost bale može da dostigne temperaturu od čak 55 stepeni celzijusa ili više.

Vjerovatnoća da sjemena prežive ove ekstremne temperature je tanka, a veliki broj drugih pogodnosti koje dolaze od korišćenja bala sijena je, po našem mišljenju, daleko superiorniji pristup.

– Slama je vjerovatno sačinjena od genetski motifikovanih biljaka – Problem sa balama slame je taj će one uglavnom biti napravljene od genetski modifikovanog kukuruza ili soje. Da li zaista želite da vaša hrana raste u razlaganju genetski modifikovanih biljaka?

– Sa sijenom nije potrebno đubrivo – Sijeno je napravljeno od osušene trave, a zbog njegove sposobnosti pretvaranja sunčeve svjetlosti i minerala u gustu ishranu, kaže se da je trava najzdravija biljka na planeti. Kada koristimo bale sijena za baštovanstvo (za razliku od bala slame), kompost koji se formira u balama da nahrani biljke je daleko superiorniji u ishrani i, za razliku od bala slame, nije potrebno da dodajte đubrivo da nahranite svoje biljke tokom cijele sezone.

– Manje zalivanja – Slama zadržava vodu manje efikasno nego sijeno, pa umjesto zalivanja jednom dnevno sa balama sijena, možda ćete morati to da radite 2 ili 3 puta dnevno.

Kako da uzgajate baštu sa balama od sijena

Prvi korak u uzgajanju bašte sa balama od sijena je da nabavite svoje bale sijena. Ako nemate sopstevene, onda pronađite lokalnog farmera koji ih prodaje.

Kada nabavite bale i poslažete ih u svom dvorištu, sljedeći korak je “kondicioniranje“ vaših bala. Kupite  42-0-0 đubriva, ili urina (azot), i odatle ćete uvoditi azot u bale tokom perioda od 10 dana, gdje će gljivice, bakterije i instekti pretvoriti vaše bale u svjež, netaknut kompost da nahranite svoje biljke.

Dani 1, 3, 5, 7, 9 – Dodajte ½ šolje azota u svoje bale i poprskajte ih vodom tako da se natope azotom.
Dani 2, 4, 6, 8, 10 – Natopite bale samo sa vodom.

Tokom procesa kondicioniranja, temperatura bala će značajno porasti, do oko 55 stepeni celzijuca.

Ustvari, bale će postati toliko vruće da je važno da ih održavate mokrima kako biste eliminisali rizik od požara. Iako je rizik od požara minimalan, imajte to na umu prilikom odlučivanja gdje ćete postaviti svoje bale. Kada se proces kondicioniranja završi, to ćete znati jer će se temperatura unutar bala vratiti sa vrućeg na toplo. Sada ste spremni da sadite!

Jednosavno posadite svoja sjemena povrća ili proklijala sjemena u bale, zalivajte ih jednom dnevno, i vi ste na putu zdrave proizvodnje u nekoliko uzbudljivih mjeseci. Najbolji dio je taj da ćete na kraju sezone imati gomilu svježeg komposta koji i dalje možete koristiti kao kompost sa balama ili da ga dodate u nekim drugim vašim baštama.

U videu ispod možete pogledati kako to izgleda u praksi

Izvor: webtribune.rs

PROČITAJTE:

Šta se od poljoprivrednih radova obavlja u novembru

Bašta bez korova uz pomoć kartona

TUŠT ljekoviti korov koji raste po našim baštama i livadama /RECEPTI/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI