Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajzastupljenije sorte dinje i lubenice

Najzastupljenije sorte dinje i lubenice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U svijetu se gaji veliki broj sorti, a u novije vrijeme i F1 hibrida lubenice i dinje. 

Naročito mnogo ih ima u SAD i u Rusiji gdje se oplemenjivanju ovih vrsta posvećuje velika pažnja. Od posebnog interesa su hibridi lubenice u čijim plodovima nema sjemena – triploidne, bezsjemene lubenice.

Prema broju dana, od nicanja do sazrijevanja prvih plodova, sorte lubenice se dijele na: vrlo rane (do 80 dana), rane (80-90 dana) i kasne (preko 90 dana).

PROČITAJTE: Pravilno đubrenje lubenice!

Osnovne karakteristike najviše gajenih sorti i F1 hibrida lubenice

Pored navedenih sorti i F1 hibrida lubenice, gaje se i: paradizo F1, panonia F1, HC – 43 F1, HC – 44 F1, klondajk i dr.

PROČITAJTE:Lubenica i dinja – Koji su uslovi potrebni za uspijevanje

Mada je, zahvaljujući genetičkoj i ekološkoj plastičnosti dinje, u svijetu, nastao i gaji se ogroman broj sorti, kod nas je sortiment siromašan. Uglavnom se gaje tzv. dinje cerovače, karakteristične po mrežasto ispucaloj površini ploda, nalik na cerovu koru.

Po izgledu i porijeklu imamo raznorodne populacije čije osobine znatno variraju. Plodovi ovih dinja su krupni ili srednje krupni, izduženi, režnjeviti, lako se odvajaju od drške i često pucaju, uglavnom brašnaste strukture, specifičnog mirisa i ukusa. Slabo podnose transport u fazi pune zrelosti.

Osim ovih populacija gaje se: ananas, medna rosa (sorta pogodna za čuvanje u toku zime) i persijska, a u novije vrijeme sporadično se mogu naći neki američki i mađarski hibridi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI