Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSupertunija - Petunija otporna na sunce i sušu

Supertunija – Petunija otporna na sunce i sušu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najnovijih sorti petunija nosi ime ‘Royal Velvet’, sorta koja opravdava svoje kraljevsko ime proizvodeći bogatstvo ljubičasto-plavih cvjetova tokom cijele sezone.
U izboru za najatraktivniju cvjetnicu, posebno na balkonu, teško je pobijediti petunije zbog snažnog rasta, šarenih cvjetova i nezahtjevnosti. Ali postoje obične petunije i supertunije, koje svojim raskošnim cvjetovima dominiraju na svakom balkonu. Jedna od najnovijih sorti petunija nosi ime ‘Royal Velvet’. Osim raskošnim cvjetovima, ova vrsta impresioniraće vas svojom nevjerovatnom otpornošću na vrućine pa je izvrstan odabir ako vam je balkon stalno na suncu.

Ova sorta petunije takođe je odličan izbor i za vrtne gredice. Gdje god posadite ‘Royal Velvet’, pobrinite se da tamo gdje ih želite uzgajati prima najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno.

U vrtnim gredicama biljke razmaknite na 25 do 50 centimetara u dobro dreniranom tlu. Na balkonu ih sadite u tegle promjera najmanje 14 centimetara. Zalivajte petunije dosljedno i prihranjujte redovito tokom cijele vegetacije kako biste podstaklii cvjetanje.

PROČITAJTE: Kako da vam petunije cvjetaju cijelo ljeto i budu zdrave i njegovane

Ako ikad ‘Royal Velvet’ počne izgledati pomalo umorno, podrežite stabljike za otprilike trećinu. Očekujte da će vaše supertunije nastaviti cvjetati sve dok se ne dogodi jak mraz.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI