Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajvažniji savjet za presađivanje cvijeća

Najvažniji savjet za presađivanje cvijeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najvažniji savjet za presađivanje cvijeća – da vaše muškatle, petunije i surfinije lijepo cvjetaju cijelog proljeća i ljeta!

Muškatla je kraljica naših balkona, a skoro da nema kuće čiji prozori nisu ljeti okićeni raznobojnim petunijama ili surfinijama. Dok prve lako prezime ako ih pripremite na vrijeme, druge obično kupujemo kao rasad.

Međutim, i jedne i druge treba na početku sezone presaditi, a za to najčešće koristimo prošlogodišnje saksije. Često se dogodi da u njima preostane i lanjske zemlje, a štedljive domaćice je samo dobro rastresu, eventualno proseju, dodaju novog humusa i zasade cvijeće.

Pročitajte: MUŠKATLE – Način i vrijeme sadnje, zalivanje i prihranjivanje SVE NA JEDNOM MJESTU

U tome leži jedna od najopasnijih grešaka zbog koje će vam biljke slabo cvjetati i boriti se s bolestima. U zemlji mogu da ostanu mnogi patogeni organizmi kojima ćete zaraziti sadnice. Ako su saksije i žardinjere prezimile napolju, a zemlja izmrzla, nema te bojazni. Međutim, ako ste ih sklonili u podrum, stepenište ili zastakljenu terasu, neophodno je da ih ispraznite i dobro operete vrelom vodom.

U njih sipajte pripremljenu mješavinu zemlje i sadite svoje muškatle i petunije. Ne zaboravite da ih redovno zalivate, a na svakih petnaestak dana i prihranjujete kako bi što bogatije cvjetale.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI