Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIndijski jorgovan - Uzgojite veoma atraktivan ukras bašte

Indijski jorgovan – Uzgojite veoma atraktivan ukras bašte

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

“Lagerstroemia indica”, ili kako je u narodu još zovu indijski jorgovan, je jedan od najatraktivnijih ukrasa bašte. U pitanju je listopadna žbunasta biljka ili drvo porijeklom iz Kine, Japana i sjeverne Australije koja može da izraste do osam metara, a u našim uslovima tri do četiri metra.

Ima veoma dekorativno stablo neobičnih boja. Kora je izuzetno dekorativna, veoma glatka i u osnovi bež boje, po kojoj su razlivene zelenkasta i crvenkasta, i prošarana tamnobraon linijama nepravilnog oblika, pa djeluje kao da raste bez kore!

Mlade grančice izrazito su četvorouglaste, a listovi su naspramni, jednostavni, elipsasti, glatki, kožasti i jarkozeleni, dok su mladi izbojci crvenkaste boje. U kasnu jesen, prije opadanja, listovi dobijaju narandžastu boju. Buketi izuzetno atraktivnih purpurnih, bijelih ili tamnoroze, skoro crvenih cvjetova, pojavljuju se sredinom ljeta i traju do kasne jeseni. Metličaste cvasti koje mogu da dostignu dužinu i do 25 centimetara. A onda se formiraju interesantni braonkasti plodovi elipsoidnog oblika, odrvenile čaure, koji ostaju na granama sve do proljeća.

Pročitajte: San svih ljubitelja biljaka – Upoznajte jednu kojoj ne trebaju ni zemlja ni saksija

Može se gajiti na terasi kao pojedinačan žbun ili drvo sa okruglastom krošnjom. Idealno stanište je toplo i sunčano, ali malo zaštićeno od jesenjih vjetrova koji mogu da oštete cvjetove. Da biste zadržali žbunastu formu, a ujedno i postigli veću cvjetnost, potrebno je orezati prošlogodišnje izdanke. Orezivanje se vrši svakog proljeća. Sadi se u dobro drenirano zemljište sa dosta humusa. Indijski jorgovan možete saditi cijele godine ukoliko je u kontejneru.

Ova biljka je pravi izbor za one koji zapažaju promjene u prirodi i koji im se raduju. Unesite neku novinu u vaš vrt ili na terasu i uživajte u bojama cvjetova i stabla „Ponosa Indije”.

Uslovi za gajenje

Indijskom jorgovanu odgovaraju sunčana ili svijetla mjesta, kao i dobro drenirano, plodno zemljište koje nije bogato azotom i koje je slabo kisele reakcije. Da bi biljka lijepo napredovala mjesto na kojem se nalazi trebalo bi da bude zaštićeno od hladnog vjetra. Na proljeće obavezno dodajte đubrivo sa produženim dejstvom. Indijski jorgovan je najosjetljiviji tokom prve godine poslije sadnje i zato je neophodno da ga redovno zalivate i prihranjujete, a ukoliko je potrebno i da ga zaštitite od niskih temperatura.

Orezivanje

Biljka se orezuje svakog proljeća. Da biste zadržali žbunastu formu i postigli intenzivnije cvjetanje potrebno je da orežete prošlogodišnje izdanke i odstranite slabe i suvišne grane.

Indijski jorgovan se može gajiti kao samostalna biljka, u grupama ili u drvoredima, dok se niže forme mogu gajiti i na terasi, najčešće na Mediteranu. Jedno je sigurno, ukoliko odaberete indijski jorgovan sigurno nećete da pogriješite, jer je riječ o veoma dekorativnoj biljci koja je jednostavna za održavanje. Indijski jorgovan pogodan je i da se oblikuje u bonsai drvo.

Pri kupovini sadnica vodite računa o rasporedu grana i da li želite grmolike, mini-biljke ili manje drvo. Takođe, obratite pažnju i na izbor sorte, jer nisu sve podjednako otporne na niske temperature.

Pročitajte: Savjeti za gajenje GERBERA – Ipak mogu cvjetati cijelo ljeto

Razmnožavanje

Indijski jorgovan se razmnožava sjemenom ili reznicama. Sjeme prije sjetve treba potopiti u vodu na jedan dan, a ondase posije u dubinu koja je jednaka prečniku sjemena. Za klijanje sjemena je potrebna temperatura od oko 24 stepena i dosta vlage. Indijski jorgovan se može razmnožavati i poludrvenim reznicama tokom ljeta i rane jeseni.

Izvorgras.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI