Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Najvažnije bolesti graška

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najvažnije bolesti graška – Palež graška mogu izazivati tri patogene gljivice iz roda Ascochyta ( A. pisi, A. pinodella i A. pinodes).

Najvažnije bolesti graška

Palež graška

Simptomi su dosta slični, pa se zato bolest zove samo jednim imenom palež ili antraknoza graška, bez obzira o kojoj se patogenoj gljivi radi. Međutim, smatra se da je vrsta Ascochyta pinodes najčešći uzročnik ove bolesti. Bolest se najbolje uočava na listovima i mahunama. Na listovima se javljaju smeđe pjege, a na mahunama također smeđe pjege, s tim da su one malo udubljene u staničje, pa stoga takve pjege nazivamo antraknozama. Po tome su slične simptomima pjegavosti ili antraknoze koja se javlja i na pasulju.

Kasnije se unutar tih pjega mogu primjetiti i golim okom, male crne tačkice, koje predstavljaju plodna tijela ili piknide. U njima se stvaraju piknospore, koje tijekom vegetacije uzrokuju zarazu.

Pročitajte: Uslovi koje morate ispuniti da bi vam grašak dobro rodio

I na stabljici se mogu javiti simptomi u vidu duguljastih pjega, koje su takođe udubljene u staničje. Patogena gljiva se uglavnom prenosi zaraženim sjemenom. Za suzbijanje bolesti u polju tokom vegetacije mogu se koristiti dva do tri puta dozvoljeni fungicidi.

Plamenjača graška

Glavni znaci ove bolesti su žutosmeđe pjege na gornjoj strani lista, ispod kojih se na naličju lista javlja modrosivi mašak, koji predstavlja zoosporangiofore sa zoosporangijama, u kojima nastaju zoospore, koje šire zarazu.
Takođe se simptomi plamenjače javljaju i na mahunama, ali i na sjemenkama unutar mahuna. Uzročnik je pseudogljiva Peronospora viciae, koja prezimljuje u tlu na zaraženim biljnim ostacima u vidu polnih spora ili oospora.
U proljeće za vrijeme povoljnih temperatura i vlage na oosporama se razvijaju sporangiji iz kojih zoospore šire prvu zarazu. Glavna mjera zaštite je plodored i uzgoj otpornijih kultivara. Takođe bi trebalo koristiti zdravo sjeme.

Pepelnica graška

Uzročnik bolesti je gljiva Erysiphe pisi. Prepoznatljivi simptomi ove bolesti su kao i kod svih pepelnica sivkastobijele prevlake na gornjoj strani lista i na mahunama, koji predstavljaju micelij patogene gljivice na kojeme se stvaraju spore ili oidije.

Ove spore šire zaraze tokom vegetacije. Kako se pepelnica na grašku javlja obično na kraju vegetacije, nije potrebno provoditi zaštitu, ali u slučaju jače zaraze mogu se koristiti se fungicidi na bazi sumpora.

Pročitajte: Lima pasulj – Grašak, boranija, pasulj sve u jednoj sorti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI