Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajmoćnija biljka za žene: Rusomača rješava brojne zdravstvene probleme, priprema se na...

Najmoćnija biljka za žene: Rusomača rješava brojne zdravstvene probleme, priprema se na ovaj način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rusomača (hoću-neću) cvjeta od marta do novembra; cvjetovi su sitni, bijeli i združeni u produžene bogate cvjetove.

Jedna od najčešćih korovnih biljaka, raste po poljima, baštama, uz put i živice, a na glasu je kao najmoćnija biljka za žene.

Ljekovita je cijela biljka

Preporučuje se njeno branje u proljeće iako se može brati i tokom cijele godine. Suši se u hladu i na promaji, a čuva u zatvorenim kutijama, koje je štite od vlage. Ipak, ako je moguće, bolje je koristiti svježu biljku. Rusomačom se liječe mnoge bolesti – sve vrste krvarenja, iz nosa, pluća, crijeva, želuca i rana kod kojih se krvarenje ne može zaustaviti, prejake menstruacije, reguliše se krvarenje u pubertetu i klimakterijumu; liječi oslabljenost i odumiranje mišića, kilu, razne smetnje u izmjeni materija u tijelu, reumu, giht, bolesti jetre, bubrega, mokraćne bešike; preporučuje se kod žučnog i bubrežnog kamenca, kod niskog ili pak previsokog pritiska i dr.

 Čaj – 2 velike kašike suve ili 4 velike kašike svježe biljke prelije se s 1/2 l vrele vode i ostavi da odstoji minut; popije se toplo tokom dana, tokom 3 nedjelje; napravi se pauza od 2 nedjelje i ponovi se liječenje u trajanju od 3 nedjelje. To je dobar lijek protiv krvarenja, neredovne menstruacije, naročito u klimakterijumu, kao i za sve navedene bolesti.

Pročitajte: Rusomača zaustavlja krvarenje

• Čaj – 2 čajne kašičice suve rusomače ili 4 kašičice svježe prelije se s 1/4 l ključale vode i nakon 10 minuta se procijedi. Taj čaj reguliše niski i visoki pritisak, a mora se piti duže vrijeme, 2-3 šoljice dnevno.

Čajna mješavina – u jednakim dijelovima rusomača, korijen srčenjaka, imela i ptičji dvornik: jedna čajna kašičica te mješavine prelije se s 1 šoljicom vrele vode i nakon 3 minuta se procijedi. Dnevno se piju 3-4 šoljice ovog čaja kao izvanredan lijek protiv krvarenja iz pluća.

• Čajna mješavina – u jednakim dijelovima rusomača i rastavić – 1 velika kašika ove mješavine prelije se s jednom šoljicom vrele vode, odstoji jedan minut i procijedi se. Dnevno se piju 2-3 šoljice tog čaja kod svih vrsta krvarenja.

• Tinktura – isjeckanu svježu rusomaču stavite u flašu, prelijte rakijom i ostavite 3-4 nedjelje na toplom mjestu. Jednu veliku kašiku ove tinkture dodajte čaju od vrkute, koji pijete po litar dnevno. To je čudotvoran lijek za oboljele mišiće (spoljne i unutrašnje).

• Obloge – nasjeckanu rusomaču stavite u sito iznad ključale vode; kada se dobro opari, stavljajte je kao oblogu na bolne mišiće udova, prenosi Krstarica.

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI