Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da vam orhideja cvjeta tokom cijele godine

Kako da vam orhideja cvjeta tokom cijele godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orhideja ne zahtjeva mnogo njege, a jarke boje njenih cvjetova osvjetljavaju čak i najmračniju sobu. Bilo da ste dobili orhideju na poklon ili ste je sami kupili, ako želite da vam traje duže od mjesec dana, koristite ove trikove:

Zalijte orhideju onda kada treba

Kako ćete najbolje primjetiti da vaša biljka vapi za vodom, odnosno da je dehidrirana?

Ako su listovi orhideje beživotni, smežurani i mogu da se saviju prema gore, sve su to znaci dehidracije. Ako je koren bijelo sive boje i naboran, vrijeme je i za akciju zalivanja.

Kada dođe vreme za zalivanje, potopite korenje u vodu, a da voda ne dodiruje listove ili cvjetove, a poslije 20-ak minuta iznesite orhideju napolje da se preostala voda dobro ocijedi.

Vratite orhideju u njenu posudu i, ako je potrebno, nježno obrišite listove vlažnom krpom.

Orhideje vole svijetle prostore, ali ne i direktnu sunčevu svijetlost koja oštećuje listove, pa uvijek imajte na umu ovaj detalj kada pozicionirate svoju omiljenu biljku u stanu.

Isjecite oštećene dijelove biljke

Prije nego što počnete da sječete, dezinfikujte makaze alkoholom. Odsjecite neupotrebljive i već suve korijene i stare cvjetne stabljike.

Ne zaboravite da isječete tačno iznad čvora, jer ako i kada bilo kakva infekcija uđe, čvor će zaustaviti njeno napredovanje.

Ako je neki od listova oštećen, i njega odrežite. Stari listovi oko stabljike mogu izazvati trulež, tako da ne zaboravite ovaj korak kada sječete.

Pametan trik je da prepolovite list, a onda kada dođete do stabljike, lakše ćete ga otkinuti.

Orhideja obično ima puno vazdušnih korena koji se nalaze iznad kontejnera, odnosno odmah ispod listova biljke. Nemojte ih sjeći.

Oživite cvijet uz pomoć crnog čaja

Stavite običnu vrećicu crnog čaja u teglu filtrirane vode i ostavite da odstoji oko pet minuta.

Nakon što se ohladi, stavite koren orhideja u rastvor čaja i ostavite da odstoji u tegli cijeli dan. Uveče izvadite orhideju iz tečnosti, ne bacajte je još i ostavite da se korijenje osuši van tegle. Sljedećeg jutra vratite korijene orhideja u teglu vode za čaj.

Ova tečnost je bogata taninskom kiselinom, koja šalje signal korenovom sistemu da je vrijeme za rast.

Držite se ovog procesa ponavljanja mokrih i suvih ciklusa nekoliko dana i vidjećete veliku razliku u listovima i korenima.

Korijeni će se pretvoriti iz bijelog u zeleno, a listovi će ponovo postati kruti.

Inače, ako poslije ovog postupka namjeravate da presadite orhideju, obavezno koristite mješavinu za orhideje (koja se sastoji od raznih kora) i omogućite protok vazduha za njihovo korijenje jer to sprečava truljenje, piše Informer.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI