Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajljepši začini uvijek pri ruci: Kako da sami, bez muke, uzgojite omiljene...

Najljepši začini uvijek pri ruci: Kako da sami, bez muke, uzgojite omiljene začine!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko ste ljubitelj začina i volite da znate šta tačno jedete – onda je uzgajajte začine kod kuće.

Veliki broj začinskih biljaka su veoma otporne i adaptiraju se lako na kućne uslove, što ih čini dugovječnim. Dvije stvari koje su ovim biljkama neophodne su voda i sunčeva svijetlost.

Za početak je nabolje uzeti tek formiranu biljku i zasaditi je, a kasnije možete rasđivati njeno sjeme kako biste imali veću količinu začina.

Ove biljke možete zasaditi u malim saksijama ili čak u ukrasnim teglama, tako da mogu izgledati i veoma dekorativno, pored toga što su korisne.

 

Nana

Je jedna od najlakših biljaka za održavanje, jer ne zahtjeva puno njege. Možete je zasaditi bilo gdje, potrebno je samo zalivati je (ne prečesto) i obezbjediti joj prirodnu svijetlost i ona će rasti. Uzgojenu nanu možete koristiti svježu, kao dodatak jelima ili limunadi, ali je i osušiti za čaj.

Bosiljak

Bosiljak je veoma zdrava biljka, a nezamjenjiv je začin brojnim jelima. Najbolje je zasaditi ga u saksiju jer može dosta da poraste u visinu i potrebno je često ga orezivati, jer što ga više orezujete, to će više rasti i biti bujniji.

Vlašac

Ova vrsta proljećnog luka ima neodoljiv miris i ukus. Koristi se kao začin, ali i kao dodatak salatam i jelima. Vlašac je veoma adaptabilan, ne zahtjeva posebnu njegu i možete ga zasaditi bilo gdje. Kada ga berete nemojte brati više od tri lista odjednom.

Peršun

Peršun raste veoma brzo, a potrebna mu je sunčeva svijetlost i voda. Najbolje je zasaditi ga u malu saksiju, a ako se previše razbuja, možete ga lako prebaciti u veću. Peršun je nezamjenjiv dodatak jelima, ali ga možete i osušiti za čaj, koji ima mnoga blagotvorna medicinska svojstva.

Majčina dušica

Ova biljka ima mnoga dobra svojstva i vrijedi je imati u kući. Ono što joj je potrebno da bi rasla je dovoljno sunčeve svijetlosti i propusna zemlja, koja upija vodu.

Ruzmarin

Ruzmarin je mediteranska biljka i neizostavan je dodatak mnogim jelima ( a i reverima, kada je sezona svadbi), a takođe je i veoma zdrav. Ono što mu je potrebno za rast je dosta toplote, sunčeve svijetlosti i ne previše vode. Za početa ga je dovoljno zasaditi u malu saksiju i videti kako i kojom brzinom će rasti.

Meksička mini ljuta parika (Halapenjo)

Ova meksička otrovnica može biti crvene i žute boje i veoma je ljuta, zato pažljivo kod doziranje. Kada je briga o njoj u pitanju – dovoljna je mala saksija, da bude na toplom mjestu i da se zaliva kad vidite da je zemlja blizu da prseuši. Osim što je dodatak jelima, za one koji vole ljuto, ova biljka može, zbog svojih intenzivnih boja i izgledati veoma dekorativno.

Izvor: stil

PROČITAJTE:

Koliko zemljišta i posla je potrebno da prosječna porodica proizvodi hranu za sebe

Odgajite zelenu salatu i spanać na terasi: Za dva mjeseca imaćete svjež, domaći proizvod /VIDEO/

Kako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji ili bašti!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI