Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajljekovitija od svih biljaka koju možete uzgojiti na balkonu

Najljekovitija od svih biljaka koju možete uzgojiti na balkonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Majčina dušica je podjednako poznata i u medicini i u kulinarstvu. Kao tradicionalan začin koristi se od pamtivijeka za variva i razne supe te za umake od paradajza. Grmolika je trajnica iz porodice Labiatae, porijeklom iz mediteranskih zemalja, posebno pogodna za kamenjare.

Kao i sve ostale kamenjarke voli suvo tlo i potpuno osunčan položaj. Uzgaja se na otvorenom prostoru. Prednost joj je niski rast i nezahtjevnost njege. Ima ugodan miris; neki kultivari mirišu na limun, a pogodna je za sušenje.

Pročitajte: Majčina dušica ima široku primjenu u narodnoj medicini

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili među kamenjem kojim je popločena vrtna staza. Najviše treba paziti na dobru drenažu jer biljke za kamenjare uspijevaju samo na propusnim tlima gdje nema opasnosti od odstajale vode.

Majčina dušica ima guste sitne cvjetne grozdove u ružičastim nijansama. Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži niti jedan štetan sastojak. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, mažurana, bukovica, čabrac i poljski ili vrtni timijan.

Rod majčine dušice obuhvata oko 330 vrsta te cijeli jedan niz ukrštenih vrsta. Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u cvijetu i listu. Iz tog razloga, uvijek pripazite kako je berete, nikada je nemojte čupati, već je režite srpom ili makazama.

Pročitajte: RTANJSKI ČAJ i čubar su jači od INFEKCIJA – Travar otkriva kako ove moćne biljke eliminišu VIRUSE i bakterije

Vrijeme berbe majčine dušice je od maja do sepembra.

Primjena: za kamenjare, balkone i terase, između pukotina kamenog zida i vrtnih staza

Napomena: Prije cvjetanja ubiru se stabljike, povežu u vezice i objese na toplom i prozračnom mjestu. Nakon cvatnje majčinu dušicu valja podrezati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI