Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnja12 pravila za organski uzgoj paradajza

12 pravila za organski uzgoj paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iskusni povrtari kažu da kad savladate organski uzgoj paradajza, onda ste spremni za uzgoj svog povrća. Iako oko nje treba uložiti truda, budete li se pridržavali nekoliko jednostavnih savjeta, zasigurno ćete uspjeti. Pritom nećete morati posezati za pesticidima te ćete biti sigurni u ono što i vaša djeca jedete. 

12 pravila za organski uzgoj paradajza

1. Paradajz najbolje uspijeva ako se iz godine u godinu sade na isto mjesto u povrtnjaku te rastu u punom sjaju ako ih se gnoji vlastitim otpadom.

2. Voli toplinu, mnogo vode i osunčana mjesta u bašti pa mu odaberite sunčanu gredicu.

3. Gredicu za sadnju paradajza trebalo bi pripremiti još na jesen s puno razgrađenoga đubriva te je preko zime treba prekriti malčem. U proljeće prije sadnje, zemlju na gredici, zavisno od kvaliteta tla, možete dodatno obogatiti posipavanjem kamenog brašna ili drvenog pepela.

4. Sadnice se polažu na gredicu kada više nema straha od jutarnjih mrazova. Tako da se u primorskih krajevima može saditi i u aprilu, dok će na kontinentu vrijeme sadnje diktirati drugačiji vremenski uslovi gdje se paradajz preporučuje saditi tek pred kraj maja. Budući da mu je potrebno dosta prostora za rast, na gredici im osigurajte mjesto na koje ćete ih posaditi u razmacima od 50 do 80 centimetara.

Pročitajte: Baršunasta plijesan lista paradajza

5. U malo dublje jamice stavite zreli kompost pa paradajz položite ukoso i što dublje, tako da kad ga zatrpavate, pokrijete cijelu stabljiku, sve do listova. Tako će razvijati bočno korijenje, a u slučaju jakih proljetnih kiša, vjetar neće lomiti mlade sadnice.

6. U jamu ulijte 1 litar vode pa sadnicu nježno zagrnite zemljom koju ste dobro usitnili rukama. Ovako zalivenu sadnicu nećete morati zalijevati idućih nekoliko dana.

7. Pored svake sadnice odmah u zemlju utisnite kolce kako biste biljku kasnije, kada dovoljno naraste, mogli privezati. Dodajete li kolce kasnije, mogli biste im oštetiti korijenje.

8. Iz takozvanog pazušca lista, odnosno iz uglova listova, sve vrijeme morate uklanjati bočne izbojke, takozvane zaperke. Tako se sprečava grmolik rast te biljci omogućuje da raste ‘na spratove’ i plodnije rađa.

9. Od maja do septembra svoje biljke češće prihranjujte biljnim đubrivom, a u vrijeme suše redovno zalijevajte. Najbolje su odstajala voda ili kišnica koje su poprimile spoljašnju temperaturu jer ako je zalijete vodom direktno iz crijeva možete šokirati biljku. I nikada je ne zalijevajte po listovima.

Pročitajte: 4 mjere njege PARADAJZA za postizanje VISOKIH PRINOSA

10. Listove i grančice koje s nje otkidate samo sitno narežite i njima pokrijte tlo oko biljke jer ako se đubre vlastitim otpadom, duže ostaju zdrave. Zaštitite li je čorbom od preslice, spriječićete gljivična oboljenja.

11. U kasno ljeto, kada biljka naraste na četiri, pet, “spratova”, te kada više nema jakog sunca, s biljke skidajte gornje cvjetove kako bi svu energiju mogla usmjeriti u razvoj plodova.

12. Dvanaesto pravilo za organski uzgoj paradajza glasi: Ostane li vam zelenih plodova, skinite cijele grane pa plodove unesite u kuću da dozru na toplom. No možete ih konzervirati u sirćetu i vodi te uživati u ukiseljenim zelenim plodovima koji su sjajan prilog pečenom mesu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI