Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaCrna pjegavost lista i ploda - Zašto nastaje i kako se suzbija?

Crna pjegavost lista i ploda – Zašto nastaje i kako se suzbija?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna pjegavost lista i ploda – uzročnik: Alternaria alternata (Fr.) Keisl syn. Alternaria tenuis Nees.

Crna pjegavost lista i ploda je u posljednje vrijeme skoro redovno prisutna kod nas, te u slučaju masovnije pojave može prouzrokovati ekonomski značajne gubitke prinosa plodova paprike, paradajza i plavog patlidžana.

Štete se ogledaju u smanjenju prinosa, kvaliteta i upotrebne vrijednosti plodova. Alternaria alternata je izrazito polifagna gljiva, koja u prirodi napada ekstremno širok krug biljaka domaćina, među kojima su, osim paprike, paradajza i plavog patlidžana, posebno značajni krompir, duvan, krastavac, kupus, karfiol, kukuruz, pšenica, ječam, jabuka, kruška, te razne ratarske i gotovo sve povrtarske biljke, kao i mnoge vrste voćaka, ukrasnih biljaka i korova.

Pročitajte: Paradajz je dobio LJUBIČASTO lišće – Šta nam poručuje?

Simptomi

Alternaria alternata je parazit slabosti, koji napada biljke ili pojedine biljne dijelove oslabljene usljed različitih stresova, loše ishrane, suše, ožegotina, starosti, viroza, različitih povreda i drugih činilaca.

Gljiva napada sve nadzemne organe paprike, paradajza i plavog patlidžana, ali se najčešće pojavljuje na plodovima ovih povrtarskih biljaka. Početni simptomi se obično uočavaju na starijim, oslabljenim ili povrijeđenim plodovima u vidu tamnih, ulegnutih pjega, kružnog ili nepravilnog oblika.

Foto: V.Trkulja/Simptomi bolesti ispoljeni na plodovima patlidžana

U našim uslovima, zbog jake insolacije, na plodovima paradajza, paprike i plavog patlidžana nastaju sunčane ožegotine, koje ubrzo bivaju prekrivene crnom navlakom od konidiofora i konidija gljive A. alternata.

Simptomi koje prouzrokuje A. alternata na plodovima slični su onima koje prouzrokuje A. solani, a od njih se razlikuju prisustvom obilne, guste, tamnomrke, somotaste prevlake sačinjene od konidiofora i konidija gljive.

Foto: V.Trkulja

Simptomi bolesti se mogu pojaviti, mada rjeđe, i na starijim, oslabljenim ili povređenim listovima u vidu sitnijih sivomrkih pjega okruglog ili eliptičnog oblika. Na povrijeđenom ili
oslabljenom tkivu stabljike se, takođe, mada rijetko, mogu pojaviti crne ulegle pjege u okviru kojih tkivo nekrotira.

Biologija

Alternaria alternata prezimljava u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu i na drugim biljkama domaćina u vidu micelije, konidija i hlamidospora. Kada se biljni ostaci nađu u povoljnim uslovima, dolazi do aktiviranja gljive, pri čemu se na njenoj miceliji stvara nova generacija konidija, koje se formiraju u nizovima, što je važna karakteristika ove gljive.

Ove konidije zajedno sa konidijama formiranim na miceliji koja je nastala klijanjem hlamidospora, predstavljaju početni izvor zaraze. Konidije se raznose vjetrom, tekućom vodom, insektima, odjećom i opremom.

U kontaktu s biljkom domaćinom konidije klijaju u mnogobrojne začetke hifa koji prodiru u biljno tkivo kroz stome, direktno kroz oslabljenu kutikulu ili kroz različite povrede. Sporulacija patogena je naročito obilna ukoliko sunčano i toplo vrijeme smjenjuju kišni dani.

Pročitajte: Kap po kap navodnjavanje – Prednosti i nedostaci

Suzbijanje

Uzročnik crne pjegavosti lista paradajza suzbija se kombinovanjem agrotehničkih i hemijskih mjera.

Od agrotehničkih mjera preporučuje se primjena plodoreda, uništavanje zaraženih biljnih ostataka i gajenje manje osjetljivih sortii hibrida paradajza. Za preporuku su i sve agrotehničke mjere koje omogućuj dobru vitalnost biljaka (izbalansirana ishrana, redovno navodnjavanje sistemom kap po kap, uz izbjegavanje navodnjavanja vještačkom kišom radi sprečavanja kvašenja lista i dr.).

Fungicidi namijenjeni suzbijanju A. solani djeluju i na ovog patogena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI