Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajjednostavniji način sjetve povrća u bašti

Najjednostavniji način sjetve povrća u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljeće je najpovoljnije vrijeme za sjetvu povrća, međutim često se prilikom sjetve pojavljuju problemi koji se odnose na dubinu i gustoću sjetve, što rezultira prorjeđivanjem nakon nicanja kultura. Kako bi se donekle izbjegli ti problemi, a samim time i olakšao posao sjetve, koriste se tzv. sjemena u trakama.

Na tržištu se mogu kupiti trake različite dužine (najčešće pet metara) u kojima se već nalazi sjeme mrkve, salate, peršuna, bosiljka ili neke druge povrtnice, spremno za sjetvu.

Navedene trake se koriste kod sjetve na otvorenom i u slučajevima kada smo tlo prethodno kvalitetno obradili, odnosno fino-mrvičasto usitnili. Osim toga, tlo treba biti i dobro nagnojeno jer je razumljivo kako će biljke napredovati samo uz dovoljnu količinu hranjivih elemenata. Za đubrenje se posebno preporučuju organska peletirana đubriva.

Pročitajte: Praktični savjeti – Kako pravilno dezinfikovati plastenik?

Nakon što smo traku položili na pripremljeno i prikladno nađubreno tlo, dovoljno ju je lagano prekriti slojem rahle zemlje ili supstratom za sjetvu te obilnije zaliti (pogotovo ako je tlo suvo) kako bi sjemenke došle u kontakt s tlom.

Npr., mrkve iz ovakvih traka su pravilnog oblika i standardnih dimenzija. Osim mrkve, danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu pronaći i trake sa sjemenkama peršina, špinata, salate, rotkvice, bosiljka i dr. vrsta povrća.

Sjeme u trakama je posebno zanimljivo hobistima, a osim primjene u vrtovima, sjetva povrća u traci može se obaviti i u posudama koje se drže na balkonima što je posljednjih godina posebno zastupljeno u gradovima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI