Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNajbolji kućni lijekovi za opekotine, a ove nikako nemojte koristiti!

Najbolji kućni lijekovi za opekotine, a ove nikako nemojte koristiti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bilo da opečete ruku na tavi dok pravite ručak, provodite previše vremena na suncu ili prolijete vruću kafu u krilo, opekotine definitivno nisu ugodne. Nažalost, opekotine su jedna od najčešćih povreda domaćinstava.

Opekotine su kategorizirane po njihovoj težini. Opekotina prvog stupnja smatra se najmanje ozbiljnom, jer zahvata samo vanjski sloj kože. Obično uzrokuje samo blagu bol, crvenilo i oticanje. Opekotine drugog stepena pogađaju dublje slojeve kože i izazivaju žuljeve i bijelu, mokru i sjajnu kožu. Opekotine trećeg stepena uključuju oštećenja na svim slojevima kože, dok opekotine četvrtog stepena mogu zahvatiti zglobove i kosti. Opekotine trećeg i četvrtog stepena smatraju se hitnim medicinskim slučajevima i treba ih liječiti samo u bolnici.

Kod kuće možete liječiti većinu opekotina prvog i drugog stepena, a Body.ba vam donosi najbolje lijekove za liječenje kože i one koje biste trebali izbjegavati.

Blage opekotine obično zahtijevaju oko sedmicu ili dvije da potpuno zacijele i obično ne uzrokuju ožiljke. Cilj liječenja opekotina je smanjenje bola, sprječavanje infekcija i brže zacjeljivanje kože.

Hladna voda

Prvo što biste trebali učiniti kada zadobijete manju opekotinu je stavljanje hladne (ne ledene) vode preko opekotine u trajanju od 20 minuta. Potom opečeno područje operite blagim sapunom i vodom.

Hladne obloge

Hladna obloga ili čista vlažna krpa postavljena iznad područja opekotine pomaže u ublažavanju bolova. Oblogu možete nanositi u intervalima od pet do 15 minuta. Trudite se da ne koristite pretjerano hladne komprese jer mogu više razdražiti opekotinu.

Aloe vera

Istraživanja pokazuju da je aloe vera efikasna u liječenju opekotina prvog do drugog stepena. Aloe vera djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju i inhibira rast bakterija. Nanesite sloj čistog gela uzetog s lista biljke aloe vere direktno na zahvaćeno područje. Izbjegavajte proizvode koji sadrže aditive, posebno boje i parfeme.

Med

Osim svog izvanrednog ukusa, med može pomoći u liječenju manjih opekotina ako se primjenjuje lokalno. Med je protuupalni i prirodno antibakterijsko sredstvo.

Ne dirajte plikove

Koliko god primamljivo bilo, ostavite svoje plikove na miru. Diranje plikova može dovesti do infekcije. Ako se brinete zbog plikova koji su nastali uslijed opekotina, potražite medicinskog stručnjaka.

Lijekovi koje treba izbjegavati

Puter

Nemojte koristiti puter za liječenje opekotina. Malo je dokaza koji potvrđuju efikasnost putera kao lijeka protiv opekotina. Povrh svega, ova namirnica vam zapravo može pogoršati opekotine. Puter zadržava toplinu i također može sadržavati štetne bakterije koje mogu zaraziti spaljenu kožu.

Ulja

Suprotno čestom mišljenju, kokosovo ulje ne liječi sve. Iz istog razloga zašto ne biste trebali nanositi puter na svoje opekotine, ulja poput kokosovog, maslinovog i kuhinjskog ulja zadržavaju toplinu i mogu čak uzrokovati da se koža dodatno ošteti.

Bjelanjci

Nanošenje bjelanjka na opekotinu nosi rizik od bakterijske infekcije. Jaja mogu izazvati i alergijsku reakciju, stoga ih nemojte stavljati na kožu nakon što ste se opekli.

Zubna pasta

Nikada ne nanosite pastu za zube na opekotinu. Zubna pasta mogla bi nadražiti opekotinu i stvoriti povoljnije okruženje za infekciju.

Led

Led i vrlo hladna voda zapravo mogu više iritirati vaše područje opekotina. Led čak može prouzrokovati hladne opekotine ako se nepravilno koristi.

Važno je prepoznati kada se opekotina može liječiti kod kuće i kada trebate potražiti medicinsku njegu.

Izvor: body.ba

PROČITAJTE:

ALOE VERA – Kako je koristiti na najbolji način

Kako se pravi ulje od bundeve

Rješite se bolnih žuljeva na prirodan način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI