Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeALOE VERA - Kako je koristiti na najbolji način

ALOE VERA – Kako je koristiti na najbolji način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aloe vera je veoma popularna kućna biljka koju uzgajaju zaista mnogi širom naše planete. Kao što već dobro znate to je biljka veoma debelih listaova, nalik na sablje koji u sebi kriju mnoštvo gela koji pak krije mnogo ljekovitih svojstava zbog kojih aloe veru i uzgajamo. Gel od aloe ubrzava zacjelenje manjih opekotina i rana, a mnoga istraživanja su pokazala da ublažava crvenilo uzrokovano psorijazom.

Gel od aloe vere ima zaista mnogo ljekovitih svojstava uključujući veoma uspješno liječenje rana, osipa, manjih opekotina, opekotina od sunca i iritacija na koži. Danas vam pričamo o tome kako na najbolji načn da koristite ovu biljku.

Kako na najbolji način koristiti aloe veru

Ako biljku uzgajate u svom domu, onda je obavezno držite na dobro osunčanom prostoru jer njoj treba sunce da bi proizvela što više lekovitog gela. Sve što treba da uradite jeste da odrežete jedan list, malko ga protrljate prstima da omekša, a zatim istisnete što više gela i utrljate ga na kožu. Nije važno da li je u pitanju opekotina ili ogrebotina, sa aloe verom će puno prije proći.

Gel iz listova aloe hidratizuje kože i ubrzava zacjeljenje, kao što smo već rekli, a to se dešava zato što supstance iz ove biljke pospješuju cirkulaciju i podstiču ćelije kože da se pomjeraju do mjesta gdje neophodna „popravka“. Jedno istraživanje sprovedeno u Pensilvaniji je pokazalo da rane koje se tretiraju gelom ove biljke za nedelju dana smanje svoj obim za 50 odsto, a rane tretirane kremema iz apoteke koje ne sadrže ovaj gel se smanje za 25 odsto.

Savjeti za korištenje

Aloe vera nije namjenjena da se uzima oralnim putem nego isključivo površinski. Iako na tržištu postoji mnoštvo proizvoda na bazi aloe koji se piju, stručnjaci tvrda da ako se uzima na ovaj način može biti kancerogena. Isto tako može izazvati grčeve u stomaku i proliv, a ometa i apsorpciju ljekova te uzrokuje upalu jetre. Gel aloe vere ne bi trebalo koristiti na ranama od operativnih zahvata jer bi mogao da utiče na cjelokupan tok ozdravljenja. Isto tako treba da znate da gel ove biljke neće spriječiti opekotine na koži od terapije radijacijom.

I za sami kraj nekoliko zanimljivosti o ovoj korisnoj biljci

Jeste li znali da se gel aloe koristio kao melem za kožu među drevnom aristokratijom, a vjeruje se da se koristi već 6000 godina. Aloja je takođe prikazana u kamenim zapisima i svicima od papirusa, a često se poklanjala na sahranama preminulih faraona. Čak se i u to vrijeme koristila za mnoga stanja od liječenja akni, preko njege kose pa sve do liječenja hemoroida. Vjeruje se da su Kleopatra i kraljica Nefertiti svoju ljepotu njegovale upravo ovom biljkom.

Ako već niste obavezno nabavite svoju saksiju aloe vere jer pored toga što je veoma zdrava, tolko lijepo i egzotično izgleda da će predstavljati pravi ukras vašeg doma.

Izvor: lifepresssmagazin.com

PROČITAJTE:

ALOE VERA: Uzgoj, primjena i recepti za prirodnu kozmetiku

Ovaj melem čini čuda: Najefikasniji domaći lijek za proširene vene! /RECEPT/

LJEKOVITI SOK, MED I ČAJ OD ČUVARKUĆE!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI