Utorak, 6 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajbolja narodna đubriva za paradajz i krastavce

Najbolja narodna đubriva za paradajz i krastavce

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da biste dobili dobar prinos paradajza i krastavaca, nije obavezno koristiti kupovna hemijska đubriva. Postoji mnoštvo efikasnih i dugotrajno provjerenih recepata na osnovu prirodnih komponenti.

Prihranjivanje narodnim sredstvima smatra se ekološki čistim i bezopasnim, a istovremeno povoljno utiče na rast i razvoj biljaka. Obično takva sredstva koštaju malo, a ponekad su čak i besplatna, što čini ovu vrstu đubriva posebno povoljnom.

Koje narodne metode postoje i kako ih pravilno primeniti za prihranjivanje paradajza i krastavaca?

Prihranjivanje pepelom za krastavce i paradajz

Drveni pepeo je efikasno narodno sredstvo za prihranu paradajza i krastavaca, neprocenjiv izvor kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i drugih hranjivih materija koje su biljkama neophodne. Osim toga, pepeo alkalizuje zemlju, podstiče brzo razlaganje i apsorpciju organske materije, štiti od bolesti i bori se protiv štetočina.

Sastav pepela i njegova korisna svojstva zavise od biljaka od kojih je dobijen.

Recept za đubrenje paradajza i krastavaca sa rastvorom od drvenog pepela: uzmite 2 šolje pepela i rastvorite ih u 10 litara vode, ostavite smjesu da odstoji 1-2 dana, a zatim hranite biljke pod korijenom, trošeći 0,5 litara sredstva po jednom izdanku. Podhranjivanje se ponavlja svakih 10-14 dana, ukupno 5-6 puta tokom sezone.

Recept za rastvor za folijarnu primenu: rastvorite 300 g pepela u 3 litre vode i kuvajte pola sata, zatim ohladite i ostavite da odstoji 5 sati. Prije prskanja, razredite zapreminu na 10 litara, procijedite, dodajte 40 g tečnog ili domaćeg sapuna i prskajte biljke.

Posipanje pepelom će zaštititi biljke od bolesti i štetočina, oterati puževe iz okoline.

Đubrenje kravljim i pilećim izmetom za krastavce i paradajz

Jednostavno i efikasno đubrivo koje sadrži azot, kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, bor i druge mikroelemente i učinkovitost mu ništa ne zaostaje za kupovnim mineralnim đubrivima. Pritom se pileći izmet smatra koncentrovanijim i brže delujućim đubrivom.

Recept za pripremu rastvora od pilećeg izmeta: prelijte 1 kg svježeg izmeta sa 10 litara vode i pokrijte posudu folijom ili čvrstim poklopcem, ostavite smsesu da odstoji 3-5 dana, redovno miješajući. Zatim razredite sadržaj vodom u odnosu 1:2 i zalijte biljke pod korijenom sa 0,5-1 litrom tečnosti.

Rastvor pilećeg izmeta se koristi tri puta: na početku vegetacije, tokom cvjetanja i tokom formiranja plodova.

Potrudite se da ne zalivate po listovima kako biste izbjegli opekotine.

Rastvor kravljeg izmeta za prihranu paradajza i krastavaca pripremite prema sljedećem receptu: uzmite 3-4 kg kravljeg đubreta i prelijte vodom do 10 litara, ostavite smjesu da odstoji 10-14 dana, zatim razrijedite 1 l rastvora sa 10 litara vode i prihranite biljke u odnosu 0,5-1 litra po izdanku.

Prihrana kravljim izmetom se vrši 10 dana nakon sadnje rasada na otvoreno zemljište, zatim prije cvjetanja i tokom formiranja plodova.

Pročitajte: Vrste stajnjaka i njihov značaj

Đubrenje krastavaca i paradajza lukovom ljuskom

Lukova ljuska ima nekoliko pozitivnih svojstava. Sadrži kalijum, fosfor, gvožđe i druge elemente, kao i vitamine, aminokiseline i antioksidante. Pripremljena infuzija ne samo da obogaćuje biljke korisnim materijama, već odbija štetočine i spriječava razvoj patogenih mikroorganizama.

Prihrana lukovom ljuskom se primjenjuje nakon cvjetanja, na početku formiranja plodova. Ovim rstvorom se zaliva pod korijenom ili se koristi za folijarnu primjenu. Ponovno unošenje se vrši nakon dvije nedelje.

Recept za rastvor od lukove ljuske: stavite pola litarsku teglu ljušture zdravih lukovica u kantu, prelijte sa 10 litara tople vode i stavite na tamno mjesto 3-5 dana, zatim procijedite rastvor i zalijte biljke pod korijenom.

Takođe, od lukove ljuske možete pripremiti čaj: litarsku teglu lukove ljuske prelijte sa 1 litrom vruće vode i ostavite da odstoji pola sata, zatim dodajte još 1 litru vode i kuvajte na laganoj vatri 10-12 minuta. Ohladite čaj, procijedite ga i razredite sa vodom (2 l čaja na 10 litara vode). Zalijte biljke sa pola litre tečnosti po biljci.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI