Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje10 vrsta cvijeća koje uspješno može cvjetati na terasi tokom čitavog ljeta

10 vrsta cvijeća koje uspješno može cvjetati na terasi tokom čitavog ljeta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Balkoni i terase su naše male oaze mira i spokoja, stoga je neophodno da im posvetite vrijeme i trud. Zasadite ovih 10 vrsta biljaka i uživaćete u sopstvenom raju.

Našli smo čak 10 vrsta cvijeća koje uspješno može cvjetati na terasi tokom čitavog ljeta. Od juna do oktobra ove vrste biljaka će krasiti vaš pogled kroz prozor:

1.Petunija

Petunija

Petunije cvjetaju od juna, a odlično podnose toplotu. Vodite računa da ih držite na mjestima gdje su zaštićene od promaje. Potrebno ih je redovno zalivati, ali i uklanjati osušene latice.

2. Muškatle

muškatle
Foto: Pixabay

Postoje dvije vrste muškatli koje vam mogu uljepšati terasu – uspravne i viseće. Obe vrste zahtjevaju sunčana mjesta (najbolje sa južne strane) i zemlju koja dobra drenira, jer zbog prevelike vlage u korenu može uginuti. Ona će trajati cijelo ljeto i krasiće vašu žardinjeru svojim prelijepim bojama – bijeloj, roze, ljubičastoj, narandžastoj, žutoj i crvenoj.

3. Dan i noć

dan noć
Foto: agrosavjet.com

Ova biljka je omiljena zbog svojih specifičnih šara. Pripada porodici ljubičica, a vrlo se lako održava. Dan i noć je otporna biljka, pa joj neće smetati promene temperature, kao ni boravak na jakon suncu, ali ni u hladu.

Ovo cveće ima tanko razgranato stablo,mesnate listove i cvetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama.

4. Pustinjska ruža

Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prevodu znači debeli – ogroman. Cveta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cvjeta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati prihranu. Za cvjetanje zahtjeva veliku količinu prirodne svjetlosti, ali tokom ljetnjih mjeseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svjetla kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahtjeva puno vode. Zaliva se samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

Pročitajte: Koje cvijeće je otporno na sušu? Ove vrste traže minimalno zalivanje

5. Plumbago

Plumbago je žbunasta biljka, porijeklom iz Južne Afrike. U zavisnosti od toga kako je oblikujemo, može biti puzavica ili u obliku žbuna. Ima prelijepe svjetloplave do plave cvjetove, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Ovo cvijeće vrlo brzo raste i cvjeta tokom čitavog ljeta. Odgovara mu puna sunčeva svjetlost, ali i vlaga, pa se mora redovno zalivati.

6. Begonije

Begonija cvijet
Begonija

U našim baštama i na terasama jedna od čestih biljaka je begonija (Begonia semperflorens) koju baštovani zovu i bombonica ili djevojačko srce. Vrlo je zahvalna za gajenje, ne zahtjeva pretjerano navodnjavanje, ali osjetljiva je na hladnu vodu.

Ima mesnate listove, odlično podnosi ljetnju žegu i sunce, naročito crvenolisna begonija. Ako se koristi prehrana, cvjetovi će cijelog ljeta biti intenzivnih boja. Boje variraju od bijele, preko crvene, do ružičaste. Ove biljke cvjetaju do prvih mrazeva. Inače, begonija simboliše dug život i zdravlje.

7. Kadifice

kadifa
Foto: pixabay.com

Kadifica (Tagetes erecta) je raširena po cijelom svijetu, a potiče iz toplijih krajeva Amerike. Pripisuju joj se ljekovita svojstva, pa se navodi kako sok od nje liječi ubode pčela i osa, a ulje opekotine i rane. Idealna je za leje, a na terasi se kombinuje sa zelenim rastinjem. Ipak, ovo cvjeće pogodnije je za bordure ili pravljenje slika u cvjetnjacima.

Raste do 20 centimetara u visinu. Voli sunce i redovno zalivanje, a treba je povremeno prehraniti zbog boje cvjetova. Dio gdje je zasađena u grupi, zbog uglavnom narandžastih cvjetova, može djelovati plameno, mada ima i kadifica sa žutim i bijelim cvjetovima. Cvjeta do ranih mrazeva.

8. Prkos

Sve o prkosu
Foto: AgroSavjet

Prkos (Portulaca grandiflora) potiče iz Argentine, Brazila i Urugvaja. Veoma je otporna i raskošna biljka. Dobro podnosi sunce, toleriše sušu, ali kada je veoma toplo, zemljište bi ipak trebalo da bude vlažno, jer ima plitak koren.

Pošto ova biljka proizvodi mnogo sjemena i odlično se razmnožava, treba pripaziti da ne postane invazivna. Listići ove zeljaste biljke odlično zadržavaju vlagu, a cvjetovi su živih boja – roze, ciklama, crveni, žuti, beli, pa i narandžasti.

9. Tamjanika

Tamjanika
Foto: AgroSavjet

Tamjanika (Plectranthus sp), koja se još naziva sveta petka ili erika, ima izbojke koji mogu da porastu do dva metra, padaju i izgledaju fantastično. Ona se divno kombinuje sa nekom cvjetnicom. Listovi su joj jajasti i dekorativni, zeleno-bijeli. S obzirom na to da ima jak korenov sistem, bitno je prilikom sađenja napraviti rastojanje između biljaka.

Ima miris koji podsjeća na tamjan, a potiče od aromatičnih ulja, pa insekti bježe od nje, naročito moljci. Za ovo cvijeće bitno je da zemlja bude uvek vlažna, a inače dobro podnosi sunce i sjenku.

10. Lavanda

lavanda
Foto: Pixabay

Mediteranska ljekovita biljka koja privlači pčele, odbija komarce i krasi terasu. U kasnu jesen kada oberete cvjetove, možete od njih da napravite mirisne jastučiće koji će odbijati moljce i druge štetočine iz ormara.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI