Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaNačini za unošenje stajnjaka u zemljište kod povrtarskih biljaka

Načini za unošenje stajnjaka u zemljište kod povrtarskih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stajnjak – nezamjenljiv izvor hranljivih materija i mikroorganizama, koji se već vijekovima koristi za ishranu zemljišta. Iako sa razvojem industrije mineranih đubriva postoji tendencija smanjenja njegovog korišćenja, stajsko đubrivo jedno od najstarijih, a samim tim i najpouzdanijih načina đubrenja zemljišta.

Stajsko đubrivo, ima produženo dejstvo. Može se unositi u zemljište na sljedeće načine:

Đubrenje stajnjakom ravnomjerno po cijeloj površini

Obavlja se neposredno pred oranje i to je najbolji način.

Đubrenje stajnjakom u redove

Može se obaviti kod gajenja biljaka na veće rastojanje (100-200 cm i više), kao što su vrežaste biljke. U tom slučaju stajnjak se unosi prilikom oranja pod svaku treću, četvrtu ili petu brazdu.

Đubrenje u kućice (gnijezda)

Može se prmijeniti kod gajenja vrežastih biljaka (krastavac, dinje, lubenice, tikve i sl.), jer se one gaje na većem međusobnom rastojanju.

U drugom i trećem slučaju mogu se dobiti u prvoj godini dobri efekti jer se utroši manja količina stajnjaka, ostvaruju se veći prinosi, ali u 2-3 godine zemljište je dosta neujednačeno u pogledu količine hranljivih materija, što može imati za posljedicu ne samo različit porast biljaka već i neujednačeno sazrijevanje koje naročito otežava mehanizovanu berbu (grašak, boranija i dr.).

Preporuka je da treba đubriti stajnjakom po cijeloj površini. Stajnjak se rastura najčešće u toku ljeta i jeseni, ručno ili mašinski (rasturačima đubriva).

Izvor: www.agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Da li je bolja upotreba STAJNJAKA zimi ili na proljeće?

Stajnjak ili mineralna đubriva – Šta je efikasnije?

Preporuke stručnjaka kako najbolje čuvati stajnjak

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...