Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiModrička OPZ Tarevci razvija plasteničku proizvodnju i želi brendirati proizvode od šljiva...

Modrička OPZ Tarevci razvija plasteničku proizvodnju i želi brendirati proizvode od šljiva – U agro-biznis centar uloženo 1,1 mil KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Opšta poljoprivredna zadruga Tarevci iz Modriče odnedavno može da se pohvali formiranjem svog agro-biznis centra u koji je uloženo 1,1 mil KM.

– Svi građevinski i ostali radovi urađeni su po svim standardima koji su potrebni da zadruga danas i sutra može raditi na dobijanju certifikata koji su neophodni za izvoz i na europsko i svjetsko tržište. U toku su aktivnosti u pribavljanju i stvaranju uslova za neophodne certifikate – kaže u razgovoru za eKapiju direktor Opšte poljoprivredne zadruge Tarevci Nahdet Sulejmen.

Zadruga, koja postoji od 2004. godine i koja je počela rad u prostorijama nevladine organizacije Nezavisni biro za razvoj (NBR) bavi se otkupom, preradom, sušenjem, pakovanjem i plasmanom voća i povrća. Imaju trokomornu hladnjaču kapaciteta 240 tona. Jedna od njih je prijemna, od 20 tona, za podhlađivanje sa režimom 0 plus 1, kao i dvije komore po 110 tona sa režimom plus 4 stepena za održavanje svježeg voća i povrća.

Tu je i proizvodna hala za preradu i pakovanje, kao i linija za sušenje kapaciteta 7 tona.

Kako nam ističe Sulejmen, prioritet je šljiva, jer najviše posla posvećuju preradi i sušenju šljive bez koštica.

– Sada smo u realizaciji jednog projekta kojim planiramo, na sopstvenom imanju od deset duluma tik uz agro-biznis centar Tarevci, instalirati plastenik od 1.200 kvadrata pokrivenog prostora i u njemu se baviti proizvodnjom pretežno rane jagode. Grijanjem plastenika želimo iskoristiti već postojeću kotlovnicu i instalaciju od sušare i tako proizvoditi jagode u ranijem terminu kada je ona na boljoj cijeni.

Zadruga ima, kako kaže naš sagovornik, zaključen ugovor sa oko 140 kooperantskih ugovora i želja im je da se u skoroj budućnost ta brojka popne na 200 kooperanata.

– Sada najviše otkupljujemo svježu šljivu za sušenje, a otkupljivali smo i poluproizvode – pekmez od jabuke u rifuzi, kao i med u rifuzi, što smo dalje prerađivali, pakovali u tegle i distribuirali na domače tržište. Suhu šljivu smo uspjeli izvoziti i u Holandiju tri godine, ne u nekim većim količinama jer nismo do tada imali veću sušaru koju smo kompletirali pretprošle godine. Takođe, tokom 2020. nismo imali upotrebnu dozvolu koju smo dobili tek krajem godine.

Sulejmen kaže da imaju značajan cilj pred sobom – staviti sve kapacitete u punu funkciju, uz zapošljavanje jednog agronoma i jednog tehnologa, a kasnije i više ostalih radnika, kao i onih sezonskih.

– Nadamo se da ćemo po dobijanju ove upotrebne dozvole i dvije godine pauze u proizvodnji, nastaviti sad sa većim i boljim kapacitetima, te sa novim projektom plasteničke proizvodnje imati kontinuitet rada tokom cijele kalendarske godine, time i još bolje rezultate u narednom periodu. Nadamo se da ćemo opravdati očekivanja onih koji su nam pomagali u svemu i da će imati koristi i lokalno stanovništvo i naši kooperanti, kao i opštinske vlasti, vlade oba entiteta i u cjelini i kompletna BiH. Izazova još ima koji su pred nama a to je stvaranje vlastitog brenda, a to će najprije biti šljiva.

Sulejmen kaže da su do sada imali vrlo dobru podršku svih nivoa vlasti, koristili su prava koja imaju kao povratnici iz FBiH. Svi nivoi vlasti su uslišili njihove potrebe i dali im podršku u radu i razvoju zadruge. Navodi i da su takođe strani donatori prepoznali njihov trud, kao i želju da što boljim infrastrukturnim uslovima pomognu njihovu viziju u kreiranju proizvoda više vrijednosti.

Izvor: eKapija

PROČITAJTE:

Cijena kukuruza u BiH skočila zbog uzgoja svinja u Kini

,,MINIRANA SUŠARA”: Muke mještana semberskih sela – zbog lopova meso mora pod ključ

Stočar Kantarević: Ovčarstvo zaustavila pandemija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI