Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoZašto se pojavljuje ljubičasta boja na kukuruzu?

Zašto se pojavljuje ljubičasta boja na kukuruzu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ponekad u proljeće može se primjetiti da kukuruz “pocrveni”, dobije ljubičastu boju. Kad seljaci vide takav kukuruz obično su zabrinuti. Šta je uzrok pojavi ljubičaste boje kukuruza?

Ljubičasta boja na listu kukuruza simptom je nedostatka fosfora. Pri nedostatku fosfora listovi postaju ljubičasti. Obično se to vidi u proljeće u ranim fazama rasta i razvoja kukuruza.

Međutim, i na zemljištima dobro opskrbljenim fosforom i kod pravilne gnojidbe može se dogoditi da kukuruz u ranim fazama rasta i razvoja u proljeće “pocrveni”, dobije primjese ljubičaste boje antocijana. Šta je razlog tome ? Ljubičasta boja na kukuruzu i uz dobru opskrbljenost tla fosforom i kod pravilne gnojidbe obično se javlja kada se korijenov sistem koji se razvija nađe u stresnim uslovima, a stres mogu uzrokovati mnogi nepovoljni uslovi.

Stresni uslovi koji mogu usporiti rast i razvoj kukuruza mogu biti razni. Najčešći stres su niske noćne temperature. Korijen mlade biljke kukuruza je puno osjetljiviji na temperaturne promjene nego nadzemno tkivo.

Ako su npr. noćne temperature niske korijen sporije raste, koristi manje šećera koji je proizveden procesom fotosinteze u listovima. U tom slučaju više šećera ostaje u listovima. Previše šećera u listovima uzrokuje proizvodnju antocijana, pigmenta koji je ljubičaste boje i koji onda listove oboji u ljubičastu boju.

Stresovi koji mogu usporiti te ograničiti rast i razvoj korijena mogu biti:

  • hladno tlo
  • niske noćne temperature, oko 4°C, a dnevne oko 15°C
  • zbijeno tlo (obično uvratine i redovi preko kojih je prešao točak)
  • azotno đubrivo/gnojivo položeno u startnoj gnojidbi preblizu korjenju
  • ostaci nekih herbicida korištenih u predusjevu soji
  • suvo tlo u zoni korjena
  • oštećenja korjena insektima

Postoje razlike među hibridima obzirom na obojenost antocijanom. Razlike mogu biti prouzrokovane genetičkom razlikom, razlikom u genima koji uslovljavaju obojenost antocijanom ali i različitom reakcijom pojedinih hibrida na stresne uslove. Mnogi misle da je ljubičasti hibrid više podložan stresu nego neki drugi susjedni koji ostaje zelen, ali to nije istina. Jednostavno, takva dva hibrida razlikuju se u genima koji određuju ljubičasto obojenje.

Ljubičasto obojenje, ako nije uslovljeno nedostatkom fosfora, nema negativnog uticaja na prinos. Mnogi od najraširenijih hibrida danas nose u sebi gene za ljubičastu boju i vrlo često se oboje ljubičastom bojom u hladnim proljećima. Ljubičaste biljke će se vrlo brzo oporaviti i u jesen neće biti smanjenja prinosa ako stres nije bio vrlo jak. Ako dođe do smanjenja prinosa, smanjenje je uzrokovano jačinom stresa, a ne ljubičastim obojenjem kao takvim.

Privremena pojava ljubičaste boje uzrokovana niskim noćnim temperaturama nestaće dolaskom toplijeg vremena i neće imati trajnog uticaja na usjev.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Negativne strane monokulture u proizvodnji kukuruza

Kako se proizvodi kukuruz šećerac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI