Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoZašto je kokoškama bitno kupanje u prašini

Zašto je kokoškama bitno kupanje u prašini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko gajite kokoške u zatvorenom ili malom ograđenom spoljnom prostoru jako je važno da im obezbjedite dio, gdje će moći da se okupaju. Kupanje u prašini je važan dio ponašanja živine i ona im pomaže da se očiste od spoljnih parazita. Ovu kupku možete i sami da im napravite, a mi vas donosimo i tačan recept kako to da uradite jednostavno i lako.

Prostor za kupanje u prašini je izuzetno dragocjen za kokoške, jer se tako rješavaju napasti poput vašiju i grinja. Ako ste početnik i primjetite ovu vrstu aktivnosti kod vaših koka to znači da su sretne, jer ste im pružili dobre uslove. Primjetićete da čak i pokazuju to zadovoljstvo, jer zatvore oči nakon dobrog kupanja u prašini.

Kako izgleda proces kupanja u prašini

Kokoška koristi rastresito tlo, grebući zemlju kao da traži hranu, sve dok ne napravi ovalno udubljene. U zavisnosti od vremena, obično odabere sunčano mjesto za hladne dane ili zasjenjeno kada je vrućina. Zatim se spusti u rupu koju je napravila, zauzimajući položaj kao da leži na jajima.

A, onda slijedi pravo kupanje.

Nagnuće se na jednu stranu, nogom će natjerati prljavštinu na svoja leđa. Ispraviće se, nakostrješiti perje i protresti prljavštinu u pokušaju da se u potpunosti prekrije. Za to vrijeme, istrljaće prašinu po boku i zatiljku. Ako na tom području u bilo kom trenutku nedostaje prašine, kljunom će da približava prašinu u rupu u blizini svojih prsa.

Ovaj proces može da traje dosta dugo, jer ptica ponavlja postupak udaranja, valjanja i trešenja prašine na sebe. Kada ga završi, zatvori oči i ostaje opuštena na svom mjestu ili može da ustane i ponovo krene u potragu za hranom.

Domaća kupka za kokoške

U slučaju da vaše kokoške ne mogu slobodno da se gaje ili žive u području gdje je zemlja tvrda i dosta glinovita, zbog čega im je teško da pronađu rastresito tlo, razmislite o tome da im omogućite domaću mješavinu kako bi mogle da naprave svoju kupku od prašine.

Za pravljenje domaće mješavine potreban vam je dublji okvir u koju ćete staviti smjesu i gde će kokoška moći da uskoči. U tu svrhu može da vam posluži stara guma, dječiji bazen, ili kutije za smeće. Ako je jato malo veće, dečiji bazen je idealna opcija, jer omogućava da se u isto vrijeme kupa više ptica, umjesto da se bore oko malog prostora.

Iako se recepti za smjesu razlikuju, osnovni sastoji su zemlja i pjesak. Ostali sastojci mogu da uključuju drveni pepeo, prehrambenu dijatomejsku zemlju (DE) i sušeno bilje poput lavande ili mente.

Pri upotrebi dijatomejske zemlje treba biti na oprezu ako je smjesa previše prašnjava, jer može da vam iritira nos. Obavezno pratite uputstva i mjere opreza na etiketi pakovanja.

Jedan od najčešće korišćenih recepata je:

  • 2 dijela rastresitog tla,
  • 1 dio pjeska,
  • 1 dio ohlađenog drvenog pepela,
  • 1/2 dijela dijatomejske zemlje,
  • Opciono: 1/2 dijela sušenog u prahu začinskog bilja (lavanda, menta, ruzmarin).

Izvor: Mother earth news, Agromedia

PROČITAJTE:

Rase koka nosilja – Koje kokoške odabrati?

Kako da znate da je jaje od bolesne kokoške: 3 stvari to otkrivaju!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI