Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMoćno oružje protiv KROMPIROVE ZLATICE: Efikasno mehaničko suzbijanje /VIDEO/

Moćno oružje protiv KROMPIROVE ZLATICE: Efikasno mehaničko suzbijanje /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mehaničko suzbijanje krompirove zlatice je jedan od načina borbe protiv ove štetočine koja može nanijeti ozbiljne štete usjevima krumpira. Uzimanjem inspiracije iz već postojećeg izuma – bicikla, moguće je konstruisati originalni mehanizam koji olakšava sakupljanje krompirove zlatice.

Ovaj inovativni mehanizam se sastoji od bicikla koji je rastavljen na korisne dijelove. Nakon toga, dodaju se četke i druge komponente kako bi se stvorio specifičan mehanizam. Kada se mašina kreće između redova krompira, četke se okreću i tresu insekte, prisiljavajući ih da padnu u ručno izrađenu metalnu kutiju koju mehanizam posjeduje.

Ova metoda ima nekoliko prednosti u usporedbi s tradicionalnim pristupima suzbijanju krompirove zlatice. Prije svega, više neće biti potrebno povlačiti kantu  po redovima i stavljti zlatice u nju ručno. Umjesto toga, mehanizam obavlja veći dio posla. Ovo olakšava rad poljoprivrednicima, smanjuje napor i štedi vrijeme.

Međutim, iako je ova inovacija obećavajuća, važno je napomenuti da nije jednostavno svima napraviti takav mehanizam. Konstrukcija zahtijeva vještine i znanje o mehanici i tehničkom dizajnu. Stoga, postoje sumnje u vezi s njegovom dostupnošću i praktičnošću za sve poljoprivrednike.

Pitanje koje se postavlja je hoće li ovakav mehanizam sakupiti sve zlatice ili će biti potrebno provesti dodatni pregled područja. Iako je njegova funkcionalnost važna, mogu postojati insekti koji će pasti pored kutije i zahtijevati dodatno skupljanje. U tom slučaju, može se koristiti plastična boca kako bi se riješili zlatica koje su se zadržali na tlu.

Važno je napomenuti da postoji više metoda suzbijanja krompirove zlatice koje se koriste danas. Uz mehaničko suzbijanje, poljoprivrednici koriste i hemijske pesticide, biološku kontrolu, kao i kombinaciju tih metoda. Svaka od njih ima svoje prednosti i ograničenja, stoga je važno prilagoditi pristup specifičnim uslovima i potrebama pojedinačnih usjeva.

Uz sve navedene metode, postoje i mnogi “life hackovi” ili sitni trikovi koji mogu biti korisni u borbi protiv krompirove zlatice. Ti trikovi uključuju upotrebu prirodnih sredstava poput biljnih ekstrakata, postavljanje zamki ili repelenata koji odbijaju štetočine.

Jedan od efikasnijih načina suzbijanja a pri tome spada u grupu prirodnih metoda jeste suzbijanje krompirove zlatice krompirovom zlaticom. Više o tome pročitajte OVDE

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI