Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMetode naklijavanja sjemena za brzo nicanje usjeva i bolji rast

Metode naklijavanja sjemena za brzo nicanje usjeva i bolji rast

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrtarske biljke gaje se sjetvom sjemena na stalno mjesto ili u posebno uređene leje za proizvodnju rasada. Stasali rasad se kasnije presađuje na stalno mjesto.

Za sjetvu se koristi sjeme visoke genetske čistoće, klijavosti i energije klijanja. Ova svojstva garantuje samo deklarisano sjeme.

PRIPREMA SJEMENA ZA SJETVU

Naklijavanje sjemena se obavlja kada se želi brzo nicanje usjeva, ili ako ste zakasnili sa sjetvom. Naklijavanjem se ubrzava stasavanje za 5-10 dana što je veoma značajno u ranoj proizvodnji povrća. Sjeme celera, peršuna, mrkve i špargle nallijava se močenjem u toku 50-60 časova; sjeme paprike, paradajza i plavog patlidžana u toku 25-30 časova; sjeme krastavaca, lubenice dinje i tikve oko 10-15 časova. Sjeme salate i kupusnjača ne naklijava se jer veoma brzo niče.

POSUTPAK NAKLIJAVANJA SJEMENA

Sjeme se stavlja u vrećicu od rijetkog platna ili jute i potapa u mlaku vodu temperature 20 do 30 ºC. Potrebno je vodu mijenjati svakih 10 časova. Dugo natapanje bez mijenjanja vode može oštetiti klicu uslijed nedostatka kiseonika.

Nakon močenja sjeme se ocijedi i razastre u sloju 5-8 cm na vlažnoj upijajućoj hartiji ili gazi radi naklijavanja. Sjeme se u toku dva dana kvasi po potrebi i miješa 2-3 puta da se ne upali i da u donjem sloju ne pusti duge klice. Za mašinsku sjetvu naklijavanje se prekida kada se pojavi 3-5% sjemena sa korijenčićem. Ako se sjetva obavlja ručno može biti i do 75% naklijalih sjemenki. Naklijalo sjeme se sije u dobro pripremljeno, optimalno vlažno i toplo zemljište, što znači u optimalne uslove za dalji razvoj.

Izlaganje sjemena niskim i visokim temperaturama takođe je značajna mjera pripreme sjemena za sjetvu. Sjeme paradajza, luka, mrkve, kupusnjača i dr. povrtarskih kultura izlaže se uticaju niskih temperatura. Biljke razvijene iz sjemena izloženog niskim temperaturama pojačava otpornos prema hladnoći, brže stasavaju i daju veći prinos.

Nabubrilo ili naklijalo sjeme izlaže se temperaturi od -1 ºC do -5 ºC, odnosno temperaturi 1-3 ºC u trajnaju 15-30 dana. Mlade biljke paradajza razvijene iz ovako tretiranog sjemena izdržavaju temperaturu do – 4ºC, brže prolaze početne etape organogeneze, ranostasnije su i ostvaruju znatno veći ukupni prinos.

Osim nisikim, sjeme povrća izlaže se i visokim temperaturama. Sjeme krastavca tretirano na 60 ºC u toku dva sata ili 40 ºC u toku četiri sata povećava broj ženskih cvjetova na biljci, biljke su rodnije i ranostasnije. Povišenom temperaturom vrši se termička dezinfekcija sjemena.

Dezinfekcija sjemena je obavezna mjera pripreme. Deklarisano sjeme, posebno sjeme krupnozrnih kultura, po pravilu je dezinfikovano prije stavljanja u promet. Ukoliko to nije učinjeno sjeme je potrebno tretirati određenim sredstvima.

PROČITAJTE: Dezinfekcija luka prije sadnje ovim rastovrom – Nema bolesti, povećava se prinos!

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Zašto je važna dezinfekcija sjemena prilikom zaštite biljaka

Pripremanje i dezinfekcija zemljišta u plastenicima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI