Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeObična mlječika - Otrovna biljka koju viđamo na svakoj livadi

Obična mlječika – Otrovna biljka koju viđamo na svakoj livadi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obična mlječika (Euphorbia cyparissias) je višegodišnja biljka, visoka 15-50 cm, gola ili pomalo dlakava, sivozelena, sa cilindričnim puzećim korijenom.

Karakteristike

Obična ili uskolisna mlječika (Euphorbia cyparissias L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, gola ili tek malo dlakava, u gornjem dijelu razgranata, u donjem često crvenkasta, naraste do 60 cm visine. Korijen je cilindričan i puzajuć. Listovi su mnogobrojni i gusto spiralno smješteni uzduž stabljike, nemaju peteljku, uski su i lancetasti, malo tupi, goli, sa jednom žilom, široki 2-3 mm, dugi 1-2,5 cm.

Cvjetovi su žutozeleni, skupljeni u štitaste cvatove, sačinjeni su od 15 stapki koje se jednom ili dva puta dvostruko račvaju a nalaze se na dugim dršcima na vrhovima stabljike. Cijatij je dug 3 mm, ima dvoroge žute ili smeđe nektarije. Cvate od maja do septembra kada cvjetove posjećuju pčele sakupljajući male količine nektara i peluda. Plod je sitno istočkan tobolac koji kada dozrije katalputira okruglasto, glatko sjeme do 5 metra udaljenosti. Sjemenke su privlačne mravima zbog nastavaka ejalosoma, raznose se ih te tako pomažu razmnožavanju biljaka. Svi dijelovi biljke izlučuju otrovni mliječni sok koji u dodiru s kožom može izazvati rane i plikove.

Stanište

Rasprostranjena je na području srednje i južne Europe, u Sjevernoj Americi smatra se udomaćenom. Staništa su joj sunčana mjesta, siromašna, topla, suva ili rjeđe umjereno vlažna tla, od nizina do planinskog pojasa. Nalazimo ju na livadama, pašnjacima, oranicama, u vrtovima, na neobrađenim i šljunkovitim zemljištima, na ruderalnim mjestima, uz puteve. Jedna je od biljka hraniteljica leptira mlječikinog ljiljka (Hyles euphorbiae).

Etimologija

Latinsko ime roda Euphorbia potiče od imena grčkog liječnika Euforbija koji je bio osobni ljekar kralja Mauritanije Juba II (52. pr. Kr. – 23.). Ime vrste cyparissias znači kao čempres. Na stranim jezicima poznata je kao cypress spurge (eng.), Zypressen-Wolfsmilch (njem.), ephorbe petit-cyprès, euphorbe faux cyprès (fr.), euforbia cipressina (tal.), euforbia, euforbia ciprés, lechetrezna (špa.), cipresasti mleček, garjavi mleček (slo.), smrekasta mlečika, obična mlečika (sr.).

Upotreba

Cijela biljka je otrovna kao i sve druge mliječike, mliječni sok pri dodiru s kožom može izazvati upale s mjehurima, a dospije li u oko dolazi do jakih upala. Oralno konzumiranje uzrokuje povraćanje, jake bolove u trbuhu i proliv, u težim stanjima proširenje zjenice, pomućenje svijesti i smrt.

Izvor: plantea.com.hr

PROČITAJTE:

HOĆU-NEĆU evo koja ljekovita svojstva ima ova samonilkla biljka

CRVENA MRTVA KOPRIVA – Biljka na koju stalno nailazimo i mislimo da je korov ima brojna ljekovita svojstva za koja nismo znali

Ukrasna kopriva – Biljka koju krase listovi, a ne cvijet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI