Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoMED OD PAULOVNIJE - Kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi...

MED OD PAULOVNIJE – Kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

MED OD PAULOVNIJE – Drvo paulovnije je na našim prostorima poznato kao drvo za ogrijev ili građu. Manje je pak poznato da se od cvjetova ove biljne vrste može proizvoditi kvalitetan i zdrav med.

Paulovnija, ili brzorastuće drvo, porijeklom je iz Kine i sve je prisutnije na našim prostorima. Izuzetno je pogodno za ogrijev jer ima visoku kalorijsku vrijednost i smatra se visokokvalitetnim materijalom za izradu muzičkih instrumenata i u oblasti građevinarstva. Lišće ove vrste drveta se koristi za ishranu stoke, a manje je poznato da je cvijet paulovnije vrlo medonosan i moguća je proizvodnja izuzetno kvalitetnog meda. Na ovaj način je omogućeno potpuno iskorišćavanje ove biljne vrste.

Pročitajte: Proizvodnja rezanog meda u saću

Kod nas nepoznat, u Kini se med od paulovnije proizvodi više od 2000 godina i čini 90% njihove ukupne proizvodnje ovog eliksira. Istraživanjem se došlo do zaključka da 1 ha odrasle paulovnije daje nešto malo iznad 1000 kg meda. Ovi podaci nisu potpuno precizni jer i dalje nema potpuno tačnih informacija kada je proizvodnja meda kod nas u pitanju.

Paulovnija cvijeta pre bagrema pa se na taj način produžava sezona paše. Njeni cvjetovi su lijepi i mirisni, bogati nektarom i bioaktivnim antioksidansima. Korisno je znati da je sasvim opravdano koristiti sadnice dobijene iz sjemena i reznica ako se paulovnija gaji samo radi proizvodnje meda.

Pročitajte: Med od kestena – Ljekovitost ovog meda će vas iznenaditi

Med od paulovnije je kvalitetan, svijetao, aromatičan, po boji se može uporediti sa bagremovim medom. Ljekovit je i može da pomogne u liječenju bronhitisa i drugih respiratornih bolesti, a takođe i da poboljša rad žuči i jetre i probave uopšte.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...