Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoMED OD PAULOVNIJE - Kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi...

MED OD PAULOVNIJE – Kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

MED OD PAULOVNIJE – Drvo paulovnije je na našim prostorima poznato kao drvo za ogrijev ili građu. Manje je pak poznato da se od cvjetova ove biljne vrste može proizvoditi kvalitetan i zdrav med.

Paulovnija, ili brzorastuće drvo, porijeklom je iz Kine i sve je prisutnije na našim prostorima. Izuzetno je pogodno za ogrijev jer ima visoku kalorijsku vrijednost i smatra se visokokvalitetnim materijalom za izradu muzičkih instrumenata i u oblasti građevinarstva. Lišće ove vrste drveta se koristi za ishranu stoke, a manje je poznato da je cvijet paulovnije vrlo medonosan i moguća je proizvodnja izuzetno kvalitetnog meda. Na ovaj način je omogućeno potpuno iskorišćavanje ove biljne vrste.

Pročitajte: Proizvodnja rezanog meda u saću

Kod nas nepoznat, u Kini se med od paulovnije proizvodi više od 2000 godina i čini 90% njihove ukupne proizvodnje ovog eliksira. Istraživanjem se došlo do zaključka da 1 ha odrasle paulovnije daje nešto malo iznad 1000 kg meda. Ovi podaci nisu potpuno precizni jer i dalje nema potpuno tačnih informacija kada je proizvodnja meda kod nas u pitanju.

Paulovnija cvijeta pre bagrema pa se na taj način produžava sezona paše. Njeni cvjetovi su lijepi i mirisni, bogati nektarom i bioaktivnim antioksidansima. Korisno je znati da je sasvim opravdano koristiti sadnice dobijene iz sjemena i reznica ako se paulovnija gaji samo radi proizvodnje meda.

Pročitajte: Med od kestena – Ljekovitost ovog meda će vas iznenaditi

Med od paulovnije je kvalitetan, svijetao, aromatičan, po boji se može uporediti sa bagremovim medom. Ljekovit je i može da pomogne u liječenju bronhitisa i drugih respiratornih bolesti, a takođe i da poboljša rad žuči i jetre i probave uopšte.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...