Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoMed od pamuka glavna atrakcija

Med od pamuka glavna atrakcija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paralija — Grupa pčelara Pomoravlja posjetila je pčelinjak Apostolija Papageorgija u mestu Korinos, u kome se proizvodi i med od pamuka.

Med od pamuka, koga nema u našoj i zemljama Zapadnog Balkana i koji ni mnogi pčelari iz kontinentalnog dijela Evrope nisu vidjeli i ne znaju kako izgleda, kod Papageorgija je među prvima, a proizvodi i med od kestena, cvijeta crnogorice i mediteranskih trava.

U Korinosu, oko 17 kilometra od Paralije, ovaj mladi pčelar, kako je rekao pčelarima iz Jagodine i novinarima, ima 178 košnica, u prosjeku po košnici ostvaruje 17 kilograma meda kome je cena sedam do osam evra.

On je dodao da je ova godina, po prinosu meda u Grčkoj, jako loša. Papageorgiju se upravo sprema za selidbu dijela pčelinjaka na Halkidiki gde je sada, kako kaže, aktuelna borova pčelinja paša. On ističe da pčelari u Grčkoj imaju subvencije države ali i Evropske unije, u zavisnosti od broja košnica, ali i kod selidbe za benzin.

On je pčelarima Jagodine pokazao stanje u svojim košnicama, kako se bori protiv bolesti pčela, a veliki problem na ovom dijelu ima i sa pticama koje love pčele. Pčelari iz Srbije, posle posjete ovom pčelinjaku, izjavili su novinarima da su mnogi problemi pčelara Grčke i Srbije, gotovo isti, kao i načini borbe protiv bolesti pčela prije svega parazita varoe.

Pčelari Jagodine su svom domaćinu uručili poklone, svoje proizvode od meda i jednu bocu rakije šumadinke i pozvali ga na 5. međunarodni sajam pčelarstva koji se održava u avgustu u Jagodini.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI