Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPokrenuta procedura za proglašenje epidemije: 71 osoba otrovala se hranom

Pokrenuta procedura za proglašenje epidemije: 71 osoba otrovala se hranom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

TUZLA, SREBRENIK – Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona pokrenuo je danas proceduru za proglašenje epidemije trovanja hranom, nakon što je 71 osoba prijavila slučaj trovanja poslije konzumiranja hrane iz jednog objekta brze prehrane u Srebreniku.

Od tog broja osam osoba je hospitalizirano u UKC Tuzla i van su životne opasnosti.

Najviše pacijenata dolazi s područja opštine Srebrenik, zatim iz Gradačac, Gračanica i dvoje s područja grada Tuzle. Svim osobama je pružena medicinska pomoć u nadležnim hitnim službama u domovima zdravlja, a na osnovu izvještaja Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik pokreće se procedura za proglašenje epidemije.

“Najviše je iz Srebrenika, dakle 63 osobe”, kazao je Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Kako su nam kazali iz UKC-a Tuzla, sinoć je primljeno 17 pacijenata. Njih devet je obrađeno u međuvremenu i pušteno na kućno liječenje, dok je osam zadržano na liječenju.

“Svi pacijenti su jeli u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. U pitanju je raznovrsna hrana. Ono što smo mogli zaključiti je da je svaka hrana bila sa dodatkom raznih soseva, a po priči pacijenata sva ta hrana bila je i s majonezom. Da li je zaista majoneza uzrok, ne znamo dok ne dobijemo mikrobiološku analizu. Mi ovdje možemo dobiti analizu stolice, ali vidjet ćemo šta će reći Epidemiloška služba, koja je obaviještena”, rekla je doktorica Jasminka Petrović iz Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Ona je naglasila da su svi pacijenti imali bolove u trbuhu, proljev, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, odnosno ono sve što je karakteristično za trovanje hranom.

Jedan otrovani mladić iz Gračanice, koji je želio ostati anoniman, kazao nam je da je jeo doner u objektu brze prehrane u Srebreniku.

Izvor: Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI