Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTAHINI - Za izuzetno zdrav namaz od susama potrebna su 2 sastojka...

TAHINI – Za izuzetno zdrav namaz od susama potrebna su 2 sastojka i 10 minuta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Recept za tahini je vrlo jednostavan, a potrebna su vam samo dva sastojka.

Tahini je pasta ili sos od susama. Izuzetno je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, kao i velikom dijelu Azije i Afrike. Izuzetno je nutritivno zdrava namirnica, tačnije to je mineralno vitaminska antioksidativna bomba. U sebi pored obilja gvožđa, bakra, magnezijuma, vitamina E, vitamina B1, kalcijuma, sadrži sesamin koji je određena vrsta fitoestrogena sa antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.

Od tahinija i meda možete napraviti odličan namaz za hljeb koji uz mlijeko čini fantastičan lagani i hranjivi obrok za svako dijete. Tahan halva se sastoji od tahinija. Humus i falafel su bez tahinija nezamislivi. Ma bilo koja varijanta da je u pitanju, bogatstvo ukusa je zagarantovano!

Pročitajte: CRNI SUSAM – Ljekovita svojstva, upotreba i recepti

Ono što je kod tahinija fantastično jeste to da će vam za njegovu pripremu biti potrebna svega dva sastojka.

Sastojci:

  • 300 g susama
  • 40 ml ulja od susama (možete da posluži i maslinovo)

Priprema:

Propžite susam na tiganju na slaboj vatri dok ne dobijete zlatno žutu boju. Potom ga stavite u blender ili sjecko sa jačim noževima, i usitnite ga maksimalno. Zatim postepeno dodajete ulje i blendirajte sve vrijeme sve dok ne dobijete glatku smjesu. Ukoliko želite možete da dodate malo soli, ali bez nje će biti neutralnog ukusa, tako da se lakše kombinuje i u slatkim jelima. Sipajte ga u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru, a prije svake upotrebe ga dobro promiješajte.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI