Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMalinari iz Republike Srpske traže otkupnu cijenu kao što je u Srbiji

Malinari iz Republike Srpske traže otkupnu cijenu kao što je u Srbiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iz Udruženja malinara „Vilamet“, koje okuplja proizvođače iz Milića, Bratunca i Srebrenice, traže od otkupljivača da se otkupna cijena maline izjednači sa cijenom tog voća u Srbiji.

Predsjednik Upravnog odbora „Vilameta“ Ivan Stojanović kaže da malinari imaju stav da cijena maline bude kao u Srbiji i da ne bude ispod 10 KM za kilogram.

– Jednostavno, isto je tržište, isti sortiment maline sa obe strane Drine. Cijena u Srbiji je od 550 do 650 dinara, ili od 9 do 11 KM – rekao je Stojanović.

On je istakao da, iako je berba u Bratuncu počela prije petnaestak dana, a u Srebrenici nešto kasnije, hladnjačari još nisu izašli sa otkupnom cijenom.

– Imamo dvije hladnjače koje su izašle sa cijenom od devet KM sa prevozom, dok ostali ćute – napominje Stojanović.

Pročitajte: Priprema zemljišta za sadnju malina u trakama

Pored usklađivanja cijene maline sa Srbijom, proizvođači traže od otkupljivača da što prije objave otkupnu cijenu i da ne čekaju kraj berbe.

Stojanović napominje da su prošlogodišnje kao i ovogodišnje nevrijeme ostavili posljedice, a da je sav poljoprivredni materijal koji se koristi u gajenju i tretiranju malinjaka više puta poskupio.

U Bratuncu se više od 1.000 porodica bavi malinarstvom, dok je u Srebrenici i Milićima znatno manje uzgajivača maline, ali njihov broj kao i površine zasađene ovom kulturom iz godine u godinu se povećavaju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI