Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMalčiranje od novina i kartona: Uštedite vrijeme i novac

Malčiranje od novina i kartona: Uštedite vrijeme i novac

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U svijetu baštovanstva, jedna od tajni uspijeha leži u malčiranju. Ova tehnika, koja se sve više popularizuje, ne samo da olakšava održavanje bašte, već i rješava nekoliko problema odjednom.

Zaštitni sloj za tlo

Jedna od ključnih prednosti malčiranja je stvaranje zaštitnog sloja, poznatog kao malč, koji zadržava toplotu i vlagu u zemlji. Ovaj sloj pomaže u zadržavanju hranjivih materija u tlu, dok istovremeno sprječava klijanje korova. To znači manje zalivanja i manje vremena provedenog u borbi protiv korova.

Kako izbjeći korov koji raste oko biljaka

Različite metode malčiranja

Postoji nekoliko načina da se primijeni malčiranje u vašoj bašti. Jedna od njih je korišćenje novina ili kartona. Potrebno je samo da oko zasađenih kultura obložite novine u 3-4 sloja, ili karton ako ga koristite, i da ih dobro navlažite. Za one koji žele dodatnu zaštitu od korova, papir može biti efikasan dodatak. On se jednostavno sjecka i posipa po zemlji.

Ako vam je potrebno više malča nego što imate na raspolaganju, možete pomiješati usitnjeni papir sa drugom vrstom supstrata.

Druga metoda malčiranja uključuje postavljanje kartona ili novina u nekoliko slojeva po površini, sa napravljenim rupama za sadnju biljaka. Ovo je jednostavan način da se spriječi rast korova i održi vlažnost zemljišta.

Pročitajte: Malčiranje za početnike – Zašto, kada i kako?

Koristite sve resurse

Važno je napomenuti da se malčiranje ne završava samo na novinama i kartonu. Svježe pokošena trava takođe može biti odličan malč, posebno kada se nanosi u debelom sloju preko već postojećeg sloja malča.

Uz ove tehnike, baštovanstvo postaje lakše i efikasnije, sa manje vremena utrošenog na održavanje i više vremena uživanja u plodovima svoje bašte. Malčiranje je jednostavan korak ka zdravijoj i produktivnijoj bašti, piše AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI