Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaMaksimalna dozvoljena količina ostataka pesticida na biljkama (TOLERANTNA DOZA)

Maksimalna dozvoljena količina ostataka pesticida na biljkama (TOLERANTNA DOZA)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

]Maksimalna dozvoljena količina ostataka pesticida na biljkama – Poslije prskanja voćaka ali i drugih kultivisanih biljaka, pesticid se pod uticajem kiše, rose, vlage, vjetra, toplote, svjetlosti, pa i samih biljaka na koje je nanijet brže ili sporije razgradjuje.

Sprovodjenjem programa hemijske zaštite voćaka moguće je očekivati da će i pored doslednog pridržavanja posljednjih rokova primjene, izvjesna količina upotrebljenih pesticida ostati na plodovima. To su tzv. dozvoljene količine ili tolerantne količine koje unete u organizam u uslovima normalne ishrane ne predstavljaju za potrošače opasnost od trovanja, niti korisnika pesticida dovodi u položaj da zbog stavljanja u promet takvih proizvoda (voća, povrća..) odgovara.

Valja istaći da je u uslovima zaštite biljaka hemijskim sredstvima, teško očekivati apsolutno hemijski čiste biljne proizvode.

Tolerantne doze pojedinih pesticida predstavljaju prihvaćen kompromis izmedju njihovih toksikoloških svojstava i uslova njihove primjene u zaštiti voćaka.

ZAKLJUČAK :
Da bi tretirane biljke bile potpuno bezbjedne za potrošače, mora da prodje odredjen broj dana od primjene prparata do žetve ili berbe. To najkraće vremensko razdoblje (broj dana) koje mora proteći označava se kao KARENCA.- uvijek se nalazi na upustvu za primjenu preparata.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

11 savjeta za uspiješno tretiranje pesticidima

Ovo je najotrovnije voće i povrće: Toliko se prska pesticidima da možete dobiti i najgore bolesti – izbjegavajte ovo obavezno

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...