Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBezbjedni usjevi uz klik na telefonu - Republika Srpska

Bezbjedni usjevi uz klik na telefonu – Republika Srpska

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zaštita usjeva i voćnjaka u Republici Srpskoj od iduće godine biće znatno olakšana zahvaljujući novoj aplikaciji uz pomoć koje će domaći proizvođači uz samo jedan klik na telefonu imati sve informacije o vremenskim uslovima i pojavi bolesti i štetočina, koje će im omogućiti da blagovremeno djeluju.

Novu aplikaciju razvili su stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Stručni saradnik za voćarstvo u ovom resoru Mirko Jokić kaže da će aplikacija proizvođačima omogućiti da u svakom momentu imaju uvid u izmjerene i prognozirane meteorološke podatke sa 50 mjernih stanica širom Srpske.

Poljoprivrednici će putem veb i mobilne aplikacije moći naći mjernu stanicu koja je najbliža njihovoj parceli i odabirom jednog od 20 ponuđenih parametara vidjeti kakvo je vrijeme i kakvo se očekuje u narednih sedam dana – rekao je Jokić. Istakao je da će, osim vremenskih prilika, aplikacija prognozirati i nivo rizika od najznačajnijih bolesti štetočina koje napadaju voće i povrće.

“Implementirali smo pet modela, tako da softver prognozira čađavu krastavost i bakterioznu plemenjaču kod jabuke i kruške, zatim jabučni savijač, te sivu trulež maline, jagode i vinove loze. Aplikacija detektuje i plemenjaču krompira i paradajza”, naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, radnici Resora za pružanje stručnih usluga će tokom decembra i januara organizovati niz prezentacija ove aplikacije za proizvođače širom RS.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI