Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetMajski radovi u bašti i dvorištu

Majski radovi u bašti i dvorištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U bašti i oko kuće svakog mjeseca ima toliko posla da se često mnogo stvari predvidi ili jednostavno zaboravi. Zato smo kreirali ovaj mini vodič, kao vrstu podsetnika šta bi trebalo uraditi u maju.

Insekti: U svom vrtu sve više počinjete da čujete i vidite aktivnost insekata oprašivača. Od početka maja možete da im osigurate izvor hrane sjetvom sjemenskih mješavina koje su posebno pripremljene za ovu svrhu. Ove mješavine će privuči pčele i druge insekte koji su potrebni za oprašivanje maline, kupine, borovnice i drugih biljnih vrsta u vašoj bašti.

Sadnja i korov: Tikvice, bundeve i tikve mogu sada da se posade pod zaklonom, a kada sadnice budu jake da se presade. Oko jagoda treba staviti slamu da voće ostane čisto i bez plijesni. Sada je vrijeme kada korov buja, pa biljke posađene nešto ranije ili u jesen treba intezivnije oslobađati korova.

Pročitajte: Seoska bašta: Ove vrste cvijeća su gajile sve naše bake

Muškatla: Ako ih do sada niste kupili, krajnje je vrijeme. Dugo je uređenje terase ili trema sa muškatlama bilo etiketirano kao „obično“ ali, sada je muškatla ponovo u modi. Tri su ključna razloga za to: prvo, sve više ljudi uviđa benefit kada je u pitanju dokazana trajnost, spremnost na cvjetanje i jednostavnost u njezi koje nudi ovo cvijeće. Drugo, muškatle su sada dostupne u širokom spektru zanimljivih boja. Treće, rastu toliko brzo i imaju visoku tendenciju cvjetanja da pokazuju gotovo neuništivo bogatstvo cvijeća.

Jorgovan: Ovo je ukrasna i izuzetno mirisna biljka koju ima gotovo svako dvorište. U najranijoj mogućoj fazi, nakon što je vaš jorgovan završio sa cvjetanjem, uklonite stabljike koje su se pojavile. Ovo će da ojača rast izdanaka i cvijetne pupove naredne godine. To se posebno preporučuje kod mlađih jorgovana jer su cvijetne glave svetlije od onih na starijim sortama.

Zalivanje: Od vitalne je važnosti da biljke ne ostanu bez vode, posebno one u kontejnerima i saksijama. Postavite tanjiriće sa vodom ispod žednih biljaka. Ukoliko ste posadili novu živu ogradu, neophodno je da je zalivate tokom prve godine.

Njega travnjaka: Savršeni travnjak je rezultat stalne njege tokom cijele godine. Sada počinje sezona košenja. Prilikom košenja travnjaka, važno je podesiti nož na pravilnu visinu. Ukoliko kosite prenisko ogolićete zemlju dovoljno da omogućite korovskim biljkama da rastu. Košenje jednom nedeljno je uobičajeno za većinu domaćih travnjaka u periodu kada sve raste i buja.

Ruže: Provjerite ruže da li imaju biljne vaši. Možete ih sprati sa biljke, tako što ćete je istuširati.

Izvorgardena
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI