Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciMačka sa karakterom psa

Mačka sa karakterom psa

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Mačka sa karakterom psa – Inteligentne i vesele, naročito se dobro slažu s drugim mačkama i psima, a uprkos razigranom temperamentu obično su vrlo nježne. Njihova narav čini ih dobrim ljubimcima za porodice sa djecom i za razliku od drugih maca, one obožavaju vodu.

Na ostrvu Man, smještenom u Irskom moru, između Engleske i Irske, ova rasa postoji već vjekovima. Budući da ostrvo nije imalo autohtonu mačju vrstu od koje bi se rasa manks (Manx) mogla razviti, o njenom tačnom porijeklu postoje razni mitovi. Negdje čak možemo da naiđemo na priču kako je Noje prebrzo zatvorio vrata od barke i na taj način ovoj mački odsjekao rep.

Postoji još zabavnih priča o njihovom porijeklu, te i ona da su mačke bez repa doplivale na obalu ostrva Man iz olupina “Španske armade” 1588. godine. Prema drugoj priči, manksa su doveli feničanski trgovci koji su mačke prevozili iz Japana. Treća priča kaže da su ove mačke stigle s vikinškim naseljenicima koji su kolonizovali ostrvo Man. Međutim, realna pretpostavka je da je nedostatak repa kod ovih ostrvskih mačaka rezultat genetske mutacije koja je vjerovatno uzrokovana parenjem srodnika među malom populacijom britanskih kratkodlakih mačaka na ostrvu Man.

Kralj Edvard VIII je navodno bio fan mačaka manks i često je prisustvovao izložbama na kojima je predstavljana ova rasa. Britanci su formirali prvi klub ljubitelja mačaka manks 1901. godine.

Bezrepe

Bez obzira na to kako su ove mačke dospjele na ostrvo Man, stigle su sa netaknutim repovima. Genetičari vjeruju da je bezrepost rezultat spontane mutacije u populaciji domaćih mačaka na ostrvu. Genetski se manks i druge domaće mačke sa kratkim repovima prilično razlikuju. Manksov rep, ili odsustvo repa, kontroliše dominantni gen, dok kod većine ostalih kratkorepih rasa, poput japanskog bobtejla, rep kontrolišu recesivni geni. S obzirom na zatvoreno okruženje na ostrvu i mali genski fond, dominantni gen je lako prelazio sa jedne generacije na sljedeću.

Mutacija odgovorna za nedostatak repa kod ovih maca takođe utiče na razvoj kičme i kičmene moždine. Kao rezultat toga, mnoge manks mačke pate od različitih bolesti koji se zajednički nazivaju “manksov sindrom”, uključujući spinu bifidu, urođenu manu koja sprječava rast kičme oko kičmene moždine.

Ostale tegobe podrazumjevaju inkontinenciju ili konstipaciju, skakutavo hodanje, odsustvo osjećaja u zadnjim nogama ili paralizu zadnjih nogu i neispravne karlične ili sakralne kosti. Ove urođene mane ponekad mogu biti fatalne. Zbog svega navedenog fundamentalno je važno da se nikada ne uparuju dvije bezrepe jedinke rade manks, već jedan od roditelja mora imati rep (varijetet manksa sa repom)!

U leglu su uglavnom od dva do četiri mačeta, a neki od mačića rađaju se sa repom. Mladunci koji nasljede manks gen mogu imati deformacije kao što su spina bifida, fuzija karlice i oštećenje debelog crijeva, međutim, odgovornom i pažljivom selekcijom u odgoju, ovi zdravstveni problemi lako mogu da se izbjegnu.

Ova maca ima tijelo srednje veličine, čvrsto i mišićavo. Kratka leđa čine glatki, neprekidni luk od ramena do zadnjeg dijela, savijući se na zadnjem dijelu dajući željeni okrugli izgled. Dužina leđa proporcionalna je cijeloj mački, a dužina zadnjih nogu jednaka je dužini tijela.

Imaju izrazito okruglu glavu sa istaknutim obrazima i veselim izgledom koji doprinosi tome da ove mace izgledaju kao da se osmjehuju sve vrijeme. Gledano s profila, njihova glava je srednje dužine sa blagim padom od čela do nosa, sa dobro razvijenom njuškom i jakom bradom. Uši manksa su srednje veličine, srazmjerne glavi, široko razmaknute i blago postavljene prema spolja. Oči su okrugle i pune, postavljen pod blagim uglom u odnosu na nos, zlatne do bakarne boje, ali i plave, zelene ili boje lješnika.

Manks može biti rođen s repom pune dužine, ali prema standardu, idealno je ako je mačka potpuno bez repa. Prema dužini repa podijeljene su u četiri grupe: longystumpyrumpy-risersrumpy. Za uzgoj i održavanje rase važni su svi tipovi.

Krzno kod ove rase mora redovno da se češlja, jer je, uprkos tome što je kratko, izrazito gusto, sa bujnom poddlakom. One vole da se igraju vodom pa kupanje neće predstavljati veliki problem. Javljaju se kao dugodlake i kratkodlake.

Karakter

Manks se smatra društvenom i druželjubivom mačkom, koja je dosta vezan za ljude, ali stidljiva prema strancima. Za ovu rasu kažu da je izrazito inteligentna, razigrana i svojim ponašanjem podsjeća na pse. Na primjer, poput nekih mejn kuna i nekoliko drugih rasa, manks može da nauči da donosi male bačene predmete. Ove mace takođe mogu slijediti svoje vlasnike poput štenaca i vjeruje se da će mogu bolje da nauče jednostavne verbalne naredbe od većine mačaka.

Manksi su cijenjeni kao lovci, i za njih je poznato da su skloni jurenju većeg plena čak i dok su mladi, pa su zbog toga bili dugo traženi za “rad” na farmama.

Izvor: petmagazine.rs

PROČITAJTE:

Mačak ugrizima usmrtio zmiju kako bi spasio djecu pa uginuo

Mačke OSJEĆAJU BOLEST VLASNIKA – Ako nanjuši temperaturu ili nešto teže, MAČKA ĆE URADITI OVO!

Nevjerojatne dobrobiti predenja mačke na ljudski organizam

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...