Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKalemljenje povrća - Ovom tehnikom do većih prinosa i otpornijih biljaka

Kalemljenje povrća – Ovom tehnikom do većih prinosa i otpornijih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kao metoda proizvodnje  rasada povrća, kalemljenje je prvi put primijenjeno u Koreji i Japanu krajem 1920. godine na biljkama lubenice. Kao metod, kalemljenje se iz Azije proširilo u Evropu i ostale dijelove svijeta, tako da je danas jedna od standardnih metoda u savremenim sistemima proizvodnje povrća.

Na početku, cilj kalemljenja biljaka bio je smanjenje štete koje prouzrokuju zemljišni patogeni, a danas to je povćanje prinosa i kvaliteta plodova kombinovanjem podloge otporne na bolesti sa genetički superiornom plemkom.

Postoje različite tehnike kalemljenja za različite povrtne vrste, a razlikuju se prema načinu povezivanja podloge i plemke, kao i procenta primanja biljaka.

Najčešće primjenjivane tehnike kalemljenja su:

  • Kalemljenje “u glavu”
  • Kalemljenje na jezičak
  • Kalemljenje spajanjem (na jedan kotiledon)
  • Tehnika kosog reza

kalemljenje povrća

U ovom tekstu opisaćemo kako se izvodi tehnika kosog reza koja se najčešće primjenjuje kod biljaka iz porodice Solanaceae (Paradajz, Paprika, Patlidžan).

TEHNIKA KOSOG REZA

Ova metoda se zove i apikalno kalemljenje ili kalemljenje u klin. Najčešće se primjenjuje pri kalemljenju vrsta iz porodice Solanaceae. Da bi se postigli zadovoljavajući efekti, mora se utvrditi pravo vrijeme za sjetvu podloge i plemke, pošto broj dana do nicanja nije isiti. Sjetva podloge se vrši dva dana ranije od plemke, a kalemljenje se vrši u fazi dva prva lista (20 dana nakon sjetve).

Najbolji efekti se postižu kada je prečnik podloge i plemke oko 2 mm.

Kod ove tehnike, podloga se siječe ispod kotiledona tako da se odstrane apikalni dijelovi. Rez je najčešće vertikalan u centralnom dijelu duž osnove stabla dužine 0,5 – 1,5 cm pri čemu je potrebno da površina nalijeganja i podloge i plemke bude što veća kako bi primanje bilo što efikasnije.

kalemljenje paradajza

Pri rezanju podloge ostavljaju se 1-3 prva lista, a na donjem dijelu stabla formira se kosi rez sa obe strane obe pod uglom od 45 º, kako bi se formirao klin. Ovako pripremljena plemka se postavlja u prorez na podlozi, nakon čega se stavlja štipaljka kako bi se obezbijedilo bolje spajanje podloge i plemke.

Pogledajte video kalemljenja paradajza

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI