Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img

Lukovice cvijeća se sade u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako bi vaša bašta mamila poglede prolaznika već početkom proljeća, sada je pravo vrijeme za sadnju lukovica cvijeća. Veliki broj vrsta odnosno sorti koje se nude u agrocentrima, zadovoljiće i one najizbirljivije, stoga već ovih dana planirajte kako će vaš vrt izgledati u proljeće.

Dolazak jeseni upravo je vrijeme kada krećemo sa sadnjom lukovica kako bi imale dovoljno vremena prije zime razviti korijenje. Pogledajmo baštu, potražimo prazna mjesta kojima nedostaje živost, mjesta u bašti koja želimo istaknuti, kao ulaz u dvorište, obrub uz terasu, pred ulazni prostor u kuću. To ćemo, svakako, istaknuti različitim bojama koje u punoj cvatnji daju lukovice.

Nakon odabira pozicija u bašti, odaberimo svoje najdraže boje, uskladimo s ostalim biljkama i krenimo po svježe ovogodišnje lukovice. Kupujte lukovice u originalno zapakovanoj ambalaži u perforiranoj prozirnoj vrećici jer samo tako možete provjeriti kvalitet lukovica i biti sigurni što ste kupili.

Lukovice je najbolje saditi u skupinama u obliku željenih oblika (kruga, elipse, traka i dr.) uz kombinovanje nekoliko boja.

Pročitajte: Zaštita od hladnoće lukovičastog i gomoljastog cvijeća

Tlo za sadnju

Lukovice traže srednje teška do laka tla. Preporuka je izbjegavati teška glinena tla gdje se zadržava suvišna voda jer može doći dio truljenja i češće pojave bolesti lukovica. Ukoliko je potrebno, popravite strukturu tla dodavanjem određene količine pijeska, komposta te po potrebi obavite drenažu. Osim toga, kako biste izbjegli trulež lukovica, iste prije sadnje možete potopiti u rastvor nekog hemijskog pripravka protiv truleži.

Dubina sadnje zavisi od strukture tla, pa u teža tla lukovice sadimo na dubinu dvije visine lukovica, na lakšim tlima na dubinu tri visine lukovica. Vrijedi pravilo da se krupnije lukovice sade dublje dok sitnije pliće. Tlo je poželjno malčirati kako bi se lukovice zaštitile od smrzavanja tokom zime.

Tulipani

Danas postoji službeno registrovano preko 5500 sorti tulipana podijeljeno u 14 skupina. Postoji čitav niz boja i varijacija na boju latica tulipana što nam daje veliku mogućnost u kombinovanju boja. Koriste se u velikom broju kao rezano cvijeće i za dekoraciju vrtova i balkona. Cvate od februara do maja, zavisno od vrste. Tulipani se mogu uzgajati na balkonu i procvast će već u rano proljeće.

Narcis-sunovrat

Narcis je prilično proširena biljka sa velikim brojem varijeteta i nekoliko hiljada sorti. Koristi se kao rezano cvijeće ali i za ukrašavanje vrtova jer pripada u prve vjesnike proljeća. Sade se standardno u vrtove, ali se posebnim postupcima mogu pospješiti da ranije procvjetaju.

Ljiljani

Lukovice ljiljana se sade u jesen (septembar – oktobar), uglavnom skupno, tj. 3 do 7 lukovica zajedno. Osnovno pravilo prilikom sadnje ljiljana je da vrh lukovice treba biti prekriven desetak centimetara debelim slojem zemlje. Izuzetak je Madonin ljiljan koji se pokriva samo 3 cm – 5 cm debelim slojem zemlje, a prezimljava bez zaštitnog pokrova. Razmak sadnje, zavisno od sorte, iznosi 30 cm – 45 cm. Posađene lukovice trebaju se potom dobro zaliti, dok se u hladnim područjima obično pokriju s 10-ak cm debelim slojem slame ili pak nekim drugim pokrovnim materijalom.

Pročitajte: Kako lukovicama obezbijediti pravovremeno cvjetanje

Zumbuli

Zumbul se sadi najčešće u vrt, tokom jeseni, a cvjeta u aprilu i maju. Lukovicu treba staviti na dubinu od oko 10 centimetara. Prilikom sadnje lukovica pazite da lijepo legnu, čvrsto ih utisnite u zemlju kako ne bi ostao zrak ispod lukovice koji kasnije može prouzročiti truljenje. Razmak između lukovica bi trebao biti od 15 cm – 20 centimetara. Zumbuli vole osunčana staništa.

Dobro uspijevaju i na prostorima koji su okrenuti prema sjeveru. Zemlja za njihov uzgoj treba biti lagana, s dosta humusa i pijeska. Zalijevajte je redovno, ali ne preobilno, jednom do dva puta sedmično, sve zavisno od toga uzgaja li se u vrtu ili u saksiji. Zumbul se koristi na rubovima vrtova, za ukras gredica, kao lončanica ili za rez.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI