Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoje vitamine sadrži smokva i zašto je tako zdrava?

Koje vitamine sadrži smokva i zašto je tako zdrava?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smokve su izuzetno bogate vitaminima i mineralima, čija se koncentracija povećava kada se ovo voće osuši. Ali, paralelno sa povećanjem koncentracije korisnih mikroelemenata, povećava se koncentracija šećera i kalorijska vrijednost i to do skoro pet puta. Zato stručnjaci ipak preporučuju konzumiranje svježeg voća.

Pored toga, sadrže bakar koji igra važnu ulogu u mnogim procesima u tijelu – poput normalizacije metabolizma, formiranja novih crvenih krvnih zrnaca i eritrocita, proizvodnju neurotransmitera i vezivnog tkiva. Smokve su bogate i vitaminom B6 – ovaj vitamin pomaže tijelu da razgradi proteine u aminokiseline, dobije energiju iz njih, a pored toga ima bitnu ulogu u održanju zdravog nervnog sistema, posebno kognitivnih funkcija.

Antioksidansi sastavni su dio ovog slatkog voća, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala u organizmu i njihovog štetnog uticaja.

Redovno konzumiranje ovog voća može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Vitamin K se takođe može naći u plodovima, a on jača zidove krvnih sudova i može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Vlakna kojima obiluju smokve blagotvorno djeluju na funkcionisanje sistema za varenje. Čaj od listova smokve pokazao se efikasnim u snižavanju povišenog nivoa šećera u krvi.

Međutim, ne treba pretjerivati sa unosom plodova ovog voća zbog toga što sadrži šećer.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI