Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaLukova muva -Štetnost i način suzbijanja

Lukova muva -Štetnost i način suzbijanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lukova muva – Ova vrsta (Hylemyia antiqua) razvija se na biljkama iz roda Allium. U našoj zemlji redovno je prisutna, a povremeno naročito u godinama sa vlažnim proljećem, javlja se masovno i nanosi značajne štete.

Oštećenja izazivaju larve koje se hrane u centralnom dijelu lažnog stabla i lukovice usljed čega listovi venu, požute i suše se.

Lažno stablo i lukovica su na dodir mekani, a biljka se lako čupa iz zemlje. Štete su najveće u proljeće na mladim biljkama koje mogu biti potpuno uništene od larvi prve genracije.

OPIS I NAČIN ŽIVOTA

Imago (odrasli insekt) je sive boje, dužine tijela 5-7 mm. Larva je crvolika, dužine do 10 mm, žućkasto bijele boje.

Lukova muva gorišnje razvije 2-3 generacije. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu, na dubini od 20 do 30 cm. Od kraja aprila do polovine maja muve lete i hrane se nektarom raznih vrsta biljaka. Ženka polaže jaja u grupama između listova luka ili na zemlju pored biljke. Period ovipozicije (poleganja jaja) traje samo nekoliko dana i za to vrijeme ženka položi 50 do 100 jaja. Larve se razvijaju u centralnom dijelu lažnog stabla i lukovice. U jednoj biljci može biti i po nekoliko larvi. Odrasla larva napušta biljku i u zemljištu se preobrazi u lutku. Muve druge generacije lete u junu, a u povoljnim uslovima javlja se i treća generacija čiji odrasli insekti lete u avgustu.

MJERE SUZBIJANJA

Za smanjenje brojnosti lukove muve preporučuje se uklanjanje napadnutih biljaka, obrada zemljišta nakon vađenja luka i promjena mjesta gajenja. Ranijom sjetvom ili sadnjom mogu se ublažiti posljedice napada. Takođe, gajenje luka na otvorenim prostorima, izloženim vazdušnim strujanjima, doprinosi slabijem napadu.

Hemijske mjere se mogu primjenjivati samo u usjevima luka koji se gaji radi proizvodnje zrelih lukovica i sjemena. Mogu se koristiti preparati na bazi hlorpirifosa, koji se primjenjuje tokom sjetve ili sadnje ili neposredno prije toga.

U vrijeme leta imaga (koji se može pratiti pomoću žutih ljepljivih ploča ili žutih lovnih posuda) i polaganja jaja, izvodi se prskanje usjeva preparatima na bazi DIMETOATA, HLORPIRIFOSA I HLORFENVINOSA.

Na manjim površinama i u organskoj proizvodnji obavlja se prekrivanje usjeva mrežama u periodu leta muve.

Izvor: www.agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako da uzgojim VEĆE glavice LUKA?

Žućenje listova luka: Uzrok i spriječavanje

Suzbijanje lukove lisne buve

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI